Полезните свойства на смокините

34
Полезните свойства на смокините

За смокинята се говори още от древни времена

За смокинята се говори още от древни времена. Някои вярват, че забраненият плод на Ева не е бил ябълка, а смокиня. Други, че това е бил любимият плод на Клеопатра. Легендата твърди още, че смокинята е есенен плод, който е открит от гръцката богиня Деметра и смокиновото дърво все още се счита за свещено в много райони на Средиземноморието.

Митридат, гръцкият цар на Понт, обявява смокините за лек за всички заболявания и е било задължително за всички негови поданици да ядат смокини ежедневно, разказва dariknews.bg. Някои от тези твърдения, разбира се, не могат да бъдат доказани, но полезните свойства на плода са тествани успешно.

Смокините намаляват нивата на триглицеридите в кръвта и допринасят за подобряване на здравето на сърцето ви. Плодът съдържа пектин, за който е известно, че намалява нивата на холестерола. Фибрите в смокините изчистват излишния холестерол в храносмилателната ви система и го „пренасят“ в червата, за да го елиминират.

Смокините се препоръчват при лечение на кашлица, настинка и астма. Екстракт от смокини се използва и в много шампоани и балсами, тъй като те спомагат за по-бързия растеж на косата и лесното й разресване.

Добави коментар