Полезните картофи

114
Полезните картофи

Помагат срещу високото кръвно налягане

Скромните и често набеждавани за виновници за натрупването на излишно тегло картофи помагат срещу високо кръвно налягане, пише в. "Дейли мейл", позовавайки се на резултатите от ново американско проучване.

За целите на изследването специалистите от университета в Скрантън, Пенсилвания, използвали червени картофи. Изследователите обаче смятат, че и обикновените картофи могат да въздействат по подобен благоприятен начин.

„Картофите имат незаслужено лоша репутация като виновници за наднормено тегло и повечето загрижени за здравето си хора ги изключват от менюто си. Само споменете думата „картоф“ и мнозина ще си представят закръглено тяло, излишни въглехидрати и калории. Истината обаче е, че когато е приготвен без мазнина, картофът съдържа само 110 калории и много полезни фитохимикали и витамини“, казва Джо Винсън от изследователския екип.

Авторите на настоящето проучване се надяват, че то ще помогне на хората да преосмислят негативното си отношение към скромните картофи. Изследването обхванало 18 души с наднормено тегло, страдащи от затлъстяване и с високо кръвно налягане.

На участниците в продължение на месец били сервирани по 6-8 червени картофа два пъти дневно, приготвени необелени в микровълнова фурна. Направените след месец изследвания отчели спадане средно с 3.5 процента на систолното кръвно налягане (горна граница) и с 4.5 процента на диастолното кръвно налягане (долна граница).В добавка на тази информация ви предлагаме и една бърза и лесна рецепта за огретен с картофи и сирене:

Продукти: 500 г картофи, 30 г масло, 150 г сирене, 200 мл прясно мляко, 2 яйца, сол

Начин на приготвяне: Картофите се измиват и сваряват, после се обелват и нарязват на филийки. Нарежда се ред картофи в добре намазнена тава. Натрошеното сирене се разстила върху картофите и отново се нарежда ред картофи. Разбиват се яйцата, млякото и солта и със сместа се заливат картофите и сиренето. Отгоре се поставят парченца масло и ястието се пече във фурна за около 30 минути на 200 градуса.Добави коментар