Полезен ли е чаят

124
Полезен ли е чаят

Чаят съдържа три основни вида антиоксиданти - катехини, теафлавини и теарубигини

Чаят има репутацията, че е полезен за здравето. Дали това отговаря на истината? Дали някои видове чай не са с по-голям благотворен ефект върху здравето от други?

Заради съставките си чаят е смятан за напитката с най-силен антиоксидиращ ефект, съобщава сп. Sciences et Avenir. Бял, черен, зелен чай. . . Всички видове чай се приготвят от листа от растението Camelia sinensis, което произхожда главно от Китай и Тайланд. Листата му се събират и изсушават. Оксидацията и ферментацията са определящи за "цвета" на чая и за повече или по-малко силния му вкус.

Съществуват над 3000 вида чай. Измежду тях зеленият чай е с най-добра репутация, защото претърпява по-малко трансформации в сравнение с другите видове чай, посочва dir.bg.

Чаят съдържа три основни вида антиоксиданти - катехини, теафлавини и теарубигини. В една чаша зелен чай има до 400 милиграма полифеноли, сочат данни на Френската национална агенция за санитарна сигурност на храните. Затова чаят е смятан за напитката с най-силен антиоксидиращ ефект. Експерти припомнят, че антиоксидиращият ефект от две чаши чай се равнява на този от седем чаши портокалов сок.

Антиоксидиращият ефект от екстракт от зелен чай пък е 4 пъти по-голям от този от витамин С. Най-важното антиоксидиращо вещество в зеления чай е EGCG (епигалокатехин-3-галат) - мощен антиоксидант от семейството на катехините, който стимулира самоунищожаването на раковите клетки.

Редица изследвания заключиха, че зеленият чай има благотворен ефект за превенция на рака, благодарение на съдържащите се в напитката съставки кверцетин и кемпферол. Зеленият чай намалява риска от рак на устата, но може да ограничи също ефекта от някои видове химиотерапия.Добави коментар