Подправки за апетит

555
Подправки за апетит

Кои от тях можем да използваме в храната на детето?

Подправките не само овкусяват храната - те възбуждат апетита ни. Голяма част от тях имат и доказани лечителни свойства. Присъствието им в менюто на децата над една година е препоръчително. Вижте кои са подходящи при приготвянето на храната на мъниците.

Копър

Още в невръстна възраст бебетата пият чай от копър, за да се справят по-бързо с коликите. Освен това той е богат на фолиева киселина, каротин, витамини С и Д, както и пектин. Усилва отделянето на урина. Пресен е подходящ в салати, супи - особено таратор, риба и агнешко.

Магданоз

Подправката, заедно с копъра, е една от най-употребяваните у нас. Съдържа витамините С и А, както и калий, калций, натрий, фосфор и желязо. Богат е на фолиева киселина, захари и белтъчни вещества.

Често се използва при приготвянето на маски за лице - за почистване на кожата, както и против лош дъх. Подпомага храносмилането и тонизира организма, усилва отделянето на урина. Препоръчва се за усилване на апетита, както и за подобряване на зрението.

Босилек

Босилекът е подправка, която бременните и децата трябва да употребяват в малки количества, защото в големи дози е токсичен. Съдържа танини, органични киселини, минерални соли и етерично масло. В народната медицина има широко приложение: като болкоуспокояващо и противовъзпалително средство.

Възбужда апетита и усилва сърдечната дейност. Използва се и за гаргара при проблеми със зъбите и венците. Много подходящ за ястия с домати, има широко приложение в италианската кухня, съдържа се в някои сосове.

Джоджен

Най-известната подправка за ястия със зрял фасул и агнешко. Съдържа каротин, танин и етерично масло. Препоръчват го при колики, защото успокоява стомаха, но има запичащ ефект. Притежава болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Усилва апетита и действа добре при гадене.

Риган

Подправка, широко използвана в италианската кухня за сосове, спагети и пица. Съдържа витамини А и С, както и минерални соли.

Мащерка

Действа антибактериално, антисептично и има отхрачващо действие. Използва се при болно гърло за гаргара. Подходяща при подправянето на риба и меса.

Целина

Една от основните съставки на туршиите. Много употребявана в подправянето на супи. Съдържа етерично масло, провитамин А, витамините С, РР и някои от групата В. Регулира обмяната на веществата, има антисептични свойства и улеснява уринирането. Полезна е при ревматизъм.Коментари

Коментар: 4
1zqjeq'"(){}:/1zqjeq;9

Коментар: 3
Коментар: 2
Коментар: 1

1zqjeq'"(){}:/1zqjeq;9


  • 1

Добави коментар