Подправката, която се грижи за сърцето
757
Нейната консумация значително подобрява способността на този орган да издържа на големи натоварвания
„Ние показахме, че куркумата повишава нивото на активността на гена Nrf2, който отговаря за борбата с оксидантите, в клетките на сърдечните мускули и в други мускули. Подобна стратегия може значително да подобри качеството на живот на хората, страдащи от проблеми със сърцето“, заяви Ахмед Уафи от Университета на щата Небраска в Омаха.
Кърито и много други подправки на основата на куркумата не само подобряват вида и вкуса на храната, но притежават маса скрити полезни свойства, установиха неотдавна учените. Преди година американски биолози откриха как тя може да бъде използвана за доставката на средства за химиотерапия в раковите клетки.
По-рано други научни екипи показаха, че куркуминът, главният компонент на подправката, помага на организма да се бори с възпаленията и свързаните с тях болестта, а също така защитава от слепота и слабоумие, посочва БГНЕС. От друга страна, много изследователи смятат, че това вещество няма никакви полезни свойства, защото то е почти неразтворимо във вода и трудно прониква в кръвообращението.
Уафи и неговите колеги са открили още едно полезно свойство на куркумата и са разкрили молекулярните механизми на нейното действие върху организма, наблюдавайки как главното действащо вещество на тази подправка е влияло върху работата на сърцето.
Добави коментар