Плодовите сокове са опасни за здравето, според учените

149
Плодовите сокове са опасни за здравето, според учените

Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки

Плодовите сокове могат да бъдат по-опасни за здравето от подсладените газирани напитки, тъй като увеличават риска от ранна смърт, пише в. "Дейли мейл". Прекомерната употреба на плодов сок, дори и когато той е 100% натурален, може да повиши риска ни да умрем преди да достигнем старини с 24%. За сравнение, от газирани напитки същият фатален процент е само 11%.

Авторите на изследването от американските университети "Емъри" и "Корнел" ни успокояват, че не ни грози риск, ако консумираме по една чаша сок дневно от 150 милилитра. Но ако прекаляваме с тези напитки, излагаме на опасност нашето здраве. Американските учени проследили данните на 13 440 души. Те трябвало да опишат колко плодови сокове и подсладени газирани напитки консумират дневно.

В период от 6 години били констатирани 1000 смъртни случая поради различни причини и 168 починали от сърдечносъдови заболявания. От получените данни се оказало, че хората с най-голяма консумация били с 11% повишен риск от ранна смърт за всеки допълнителни 350 грама консумация на подсладени газирани напитки. И с 24% риск за всеки допълнителни 350 грама консумирани плодови сокове.

С изследването си учените предупреждават, че високата консумация на захар, дори и при натуралните сокове, неминуемо се отразява на нашето здраве. "Стопроцентовите плодови сокове и подсладените газирани напитки имат много общи неща - в тях преобладава захарта и водата", твърди един от авторите на изследването д-р Гюнтер Кюнле.

Добави коментар