Плодовете по-малко полезни

103
Плодовете по-малко полезни

Както и зеленчуците

От 13-те най-важни хранителни вещества, които се съдържат в плодовете и зеленчуците, количеството на 6 от тях е намаляло значително, според проучване на Доналд Дейвис, биохимик от Университета в Остин, Тексас.

Новите реколти съдържат до 38% по-малко протеини, калций, витамин С, фосфор, желязо и рибофлавин (витамин В2), сравнени с културите от минали десетилетия.

На какво се дължи тази негативна тенденция? Като във всяка конкурентна индустрия, фермерите се стремят да увеличат печалбите си, а това води до използване на нови технологии за увеличаване на производството. “На фермерите им се плаща на килограм продукция, не според броя на хранителните вещества”, казва Дейвис.“Бързо израсналите плодове нямат достатъчно време да се развият и да образуват веществата, абсорбирайки ги от слънцето и почвата. Повечето агро-специалисти не знаят това, хората също не го знаят”, коментира ученият, цитиран от woman.bg.

Въпреки че Дейвис не е доволен от резултатите на собственото си изследване, той продължава да препоръчва консумацията на плодове и зеленчуци.

“Макар количеството на хранителните вещества да е намаляло, плодовете и зеленчуците продължават да бъдат най-богатия източник на важни за организма елементи и са далеч по-добър избор от преработените храни, захарта и мазнините”, казва той.Добави коментар