Плодовете като лекарства

144
Плодовете като лекарства

Яжте поне 400 гр на ден

Лятото е сезонът, в който на трапезата ни присъстват най-много плодове и зеленчуци. Как храните могат да ни помогнат да преборим липсата на тонус от жегите? Плодовете и зеленчуците са изключително полезни, като е препоръчително да се поемат по 400 гр минимум на ден. За превенция на ракови заболявания, количеството е дори двойно - 800 гр.

Плодовете са богати на витамини, минерали, много фибри и целулоза, които намаляват холестерола. Те се приемат с цел поддържане на теглото, отслабване или за лекуване на някой болести.

Например динята е сред тези с най-малко калории, но не е препоръчително да се прави динена диета, защото при нея гликемичният индекс е много висок, предупреждава ТВ7. Ябълката е един от най-препоръчваните плодове при голяма част от заболяванията.Всичко е строго индивидуално, припомня диетологът Анна Йорданова. В зависимост от болестта, е важно как се приемат плодовете, в натурален вид или под формата на пюре. При раздразнен стомашночревен тракт е препоръчително да се консумират без обелките.

Цитрусите имат намаляващо апетита действие, но не е препоръчително да се консумират първи сутрин заради високата си киселинност. Прасковите и кайсиите съдържат голямо количество калий, което е добре за сърдечно-съдови заболявания.

Малините и ягодите са семкови и съдържат много полезни вещества и влакна, но заедно с доматите и бананите са силни алергени, разясни за отделните плодове диетологът.Добави коментар