Плодове за щастие

145
Плодове за щастие

65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно

65 на сто от щастливите хора консумират над 240 грама плодове и зеленчуци дневно, сочат резултатите от британско изследване, цитирани от сп. "Сианс е авнир". Ползата от плодовете и зеленчуците, за да се намали рискът от диабет, аневризъм и инсулт, е известна.

Новото изследване обаче разкрива неподозиран благотворен ефект от консумацията на плодове и зеленчуци - оказва се, че са полезни за психичното здраве. Авторите на изследването са ползвали данни за 13 983 души над 16-годишна възраст, които са участвали в здравна анкета през 2010 г. и 2011 г.

Резултатите показват, че над една трета от участниците с най-добро психично здраве консумират най-малко 5 порции плодове и зеленчуци дневно. Едва 6.8 на сто от участниците в същата група се ограничават до една порция плодове и зеленчуци дневно.

Една порция е еквивалентът на 80-100 грама. 31 на сто от участниците без психични проблеми консумирали между три и четири порции плодове и зеленчуци дневно, а 28 на сто - две порции, съобщи БТА.

Изследователите заключили, че консумацията на плодове и зеленчуци прави хората по-щастливи, отколкото алкохолът. В изследването е ползвана скалата за психично здраве Уорик-Единбург. Резултатите от изследването са публикувани в "Бритиш медикъл джърнъл".Добави коментар