Плодове и зеленчуци за настроение

46
Плодове и зеленчуци за настроение

Те ни правят по-спокойни и енергични

Известно е, че една ябълка на ден поддържа тялото в добро здраве. Ново изследване обаче установи, че тя също подобрява душевното състояние.

Психолози от университета в Отаго, Нова Зеландия, помолили 281 младежи да попълнят 21-дневен онлайн дневник на хранителния си режим. В края на изследването участниците, които се хранели с много плодове и зеленчуци, посочили, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи и с повече енергия. Хората, които наблягали на мазните храни, не посочили промяна в настроението.

"В дни, когато хората ядат повече плодове и зеленчуци, те съобщават, че се чувстват по-спокойни, по-щастливи и с повече енергия от обикновено. След допълнителни анализи ние установихме, че младите хора имат нужда от приблизително седем до осем порции плодове и зеленчуци всеки ден, за да забележат позитивната промяна. Една порция плодове и зеленчуци е приблизително една шепа или половин чаша", заяви ръководителката на изследването д-р Тамлин Конър.

За да разбере какво е на първо място - положителните усещания или приемането на здравословни храни, д-р Конър и екипът й направили допълнителни анализи и установили, че приемането на плодове и зеленчуци е предпоставка за подобрение на настроението на следващия ден. Така те стигнали до извода, че здравословните храни подобряват настроението.

"Макар това изследване да показва обещаваща връзка между здравословните храни и здравословното настроение, необходими са допълнителни изследвания, за да се установи влиянието на приема на голямо количество плодове и зеленчуци върху настроението и благосъстоянието", заяви д-р Конър, цитиран от БГНЕС.Добави коментар