Плодове и зеленчуци за настроение

97
Плодове и зеленчуци за настроение

Те ни носят психично здраве и удовлетворение от живота

Плодовете и зеленчуците подобряват настроението и носят удолетворение от живота и психическо здраве , показва изследване на 80 000 британци, проведено от Медицинската школа в Уоруик, Централна Англия.

Колкото повече плодове и зеленчуци изяжда човек, толкова по-добре той се чувства, твърди ръководителката на екипа Сара Стюърт-Браун, цитирана от WebMD. Според нея най-щастливи се чувствали хората, които поемали по седем порции дневно.

Учените са установили, че една порция е 85 грама – за пример в една малка ябълка има 141.7 грама. Учените не се спирали на конкретни видове плодове и зеленчуци, те признават също, че не са могли да установят механизъм на въздействие на тези храни върху психиката и настроението на човека.

Но много диетолози неведнъж са отбелязвали, че плодово-зеленчуковият порцион подобрява настроението на хората. Той им става навик и им носи радост. По данни на изследователите ефектът върху човека от по-малкото плодово-зеленчукови порции дневно е равен на една трета от отрицателния ефект при загубата на работа.Добави коментар