Пицата с етикет за калории

138
Пицата с етикет за калории

Менюто в заведенията с описание за произход на месото

Съдържанието на калории, количеството белтъчини и въглехидрати, теглото и срокът на годност ще трябва да са описани подробно дори върху пицата, поръчана по телефона. На етикета ще трябва да има информация и за съдържание на вещества, които предизвикват алергии.

Това предвижда нов еврорегламент, който влиза в сила от 13 декември. Браншовите организации в хранително-вкусовата промишленост отдавна се готвят за новите правила, но признават, че те ще са предизвикателство за по-малките фирми.

В заведенията също трябва да има подробно описание на храните. В менюто трябва да пише не само какви продукти се влагат в шопската салата, но и какъв е произходът на сиренето, дали е краве, овче и т.н. За предлаганите пържоли в менюто задължително трябва да се посочи къде е пасло телето, от което е добито месото, както и колко калории ще си набавим със съответната порция.

Вижте още: Пица, лазаня и ризото - най-вкусните рецепти

Съдържанието, както и енергийната стойност на продуктите, ще трябва да са изписани с достатъчно едър шрифт, за да може да се чете и без очила, предвижда още регламентът, посочва вестник "Стандарт". Изключение от това правило се прави само за малките опаковки.

Срокът на годност също трябва да е изписан на видимо място. Върху храните трябва да има и информация за специални условия за съхранение или начин за употреба, данни за производителя или вносителя, страна на произход или място на произход за някои видове месо и мляко.Добави коментар