Пиле и яйца за добра памет

66
Пиле и яйца за добра памет

Нужен е витамин В4

Диетите, богати на холин (витамин В4), предпазват мозъка от вредните последици от остаряването, установиха американски учени. Веществото холин от групата на витамин В се среща в храни като пилета, яйца и соленоводна риба, както и в зеленчуци като бял боб, уточнява БГНЕС. Учените от Бостънския университет установиха, че хората с богата на холин диета се справят по-добре при тестове за памет и е по-малко вероятно да проявяват промени в мозъка, свързвани с деменция.

Откритието е ново доказателство, че диетата има важно значение за начина, по който остарява мозъкът, съобщи един от ръководителите на изследването д-р Рхода Ау. Тя обаче предупреди, че нито едно хранително вещество не бива да се възприема като панацея срещу деменция.

"Смятам, че посланието е, че здравословната, балансирана диета, когато човек е достигнал средната възраст, е важна", обясни изследователката. Експертите обикновено препоръчват мъжете да си набавят по 550 милиграма холин на ден, а жените - по 425 милиграма. Предишни изследвания показаха, че Средиземноморската диета, включваща риба, зеленчуци и зехтин, има защитен ефект.Добави коментар