Петте най-полезни зеленчука

397
Петте най-полезни зеленчука

Хапвате ли ежедневно моркови, домати, картофи, броколи или зеле?

Хапвате ли ежедневно моркови, домати, картофи, броколи или зеле? Ако отговорът е не, значи трябва да промените диетата си. Това са петте най-полезни зеленчука – ето защо:

Моркови

Те са превъзходен източник на витамините K, C и А. Редовната им консумация намалява риска от сърдечно-съдови заболявания и предпазва зрението. Освен това съдържат калий, фосфор, магнезий, манган и други полезни вещества.

Домати

Съдържат над 20 минерали и витамини, като в големи количества се срещат A, C и K. Доматите намаляват риска от някои видове рак. Добър източник са на калий, хром, манган, мед, желязо и други.

Сладки картофи

Печените сладки картофи съдържат много витамин А. Те се отличават с висока антиоксидантна активност. Богати са на витамини C и B6. Съдържат още калий, желязо, манган, мед и други.

Броколи

Този зеленчук съдържа над 30 важни хранителни вещества. Притежава в изобилие витамин A, C и K и е богат на витамин E. В него има още фолиева киселина, цинк, калий, фосфор и желязо.

Зеле

Това е един от най-питателните зеленчуци. Съдържа големи количества витамини А и К, както и значително количество витамин C. Добър източник е на калций, калий, манган и мед.Добави коментар