Петте най-полезни продукта за есента

324
Петте най-полезни продукта за есента

Заложете на тези пет продукта

Ако в началото на есента можем да се радваме на огромно разнообразие на плодове и зеленчуци, то вече се задават месеците, през които авитаминозата, стресът и липсата на слънце постепенно ще изтощават енергията ни, ще ни носят физическа слабост и лошо настроение. Все пак винаги има възможност да намалим стреса за организма през късната есен. Като, например, заложим на тези пет продукта:

1. ЗелеТова е най-евтиният, достъпен и полезен продукт на късната есен. Източник на желязо, на витамин А, С, E, витамин K и витамини от В-групата, както и на фолиева киселина, зелето е изключително нискокалорична храна. В допълнение, то не губи полезните си свойства при варене, задушаване или мариноване.

2. ТикваОще един продукт, полезен за цялото семейство, който не губи полезните си вещества при готвене. Тя съдържа пет пъти повече бетакаротин от морковите, препоръчва се и на хора, страдащи от анемия. В състава й има витамини РР, Е, Т, К, пектин, витамини от групата В, ценни минерали.

3. ЦвеклоЦвеклото отдавна си е спечелило славата на витаминозна бомба. С богатството си от витамини, минерали и аминокиселини, то предпазва от развитието на астма, анемия, сърдечно-съдови заболявания, тромбофлебит. Установено е, че в райони, в които населението консумира големи количества червено цвекло, има по-малко ракови заболявания. Единственото условие при готвенето му е да бъде сварено цяло, за да загуби колкото се може по-малко витамини.

4. ЯбълкиПомните ли пословицата: „По една ябълка на ден, бягай, докторе, от мен“? Райският плод съдържа почти всички необходими витамини и минерали, укрепва имунната система, предпазва от кариес и нормализира храносмилането. Консумацията му обаче има известни особености.

Между червените и зелените ябълки по-богати на витамини са зелените. Ябълката губи голям процент витамини при готвене, така че най-добре да се консумира сурова и с кората, тъй като в нея и непосредствено под нея се съдържат повечето флавоноиди, витамин С и пектин. Нарязването на ябълките намалява количеството на витамин С заради процеса на окисляване.

5. ЦелинаПолезни са както коренът, така и листата на целината. Тя е богата на витамини, на желязо, калий, магнезий, фосфор, фолиева киселина, каротин, фитонциди и флавоноиди. При избора на целина обърнете внимание на листата - ако те са твърди, лъскави и имат приятен аромат, значи продуктът е пресен.

Най-подходящият начин на приготвяне на целина е чрез задушаване - така тя губи по-малко витамини. Ако правите салата, пък нарежете целината на дребно: така организмът усвоява повече от ценните й вещества.Добави коментар