Петте най-богати на протеини растителни храни

650
Петте най-богати на протеини растителни храни

Растителните протеини изобилстват в почти всички плодове, зеленчуци, варива и ядки

Митът е развенчан! Растителните протеини съществуват, при това изобилстват в почти всички плодове, зеленчуци, варива и ядки. Изглежда, растителната храна не отстъпва на месната и млечната по съдържанието на протеини. Освен това, растителните храни са богати на фибри и множество полезни за организма хранителни вещества, които улесняват храносилането, стимулират изхвърлянето на токсини. Те често липсват в млечната и месна храна.

Поради баланса на фибри, протеини и нутриенти, растителните храни са предпочитани от множествно атлети и боди-билдъри. Перфектната форма и жизнеността, които те поддържат, доказват положителното въздействие от приема на растителна храна, пише kulinar.bg. Пролетта е чудесен стимул да включите в менюто си сурова храна, а комбинирайки я с тренировки или спорт, можете лесно да изпълните тялото си с жизненост и енергия.

За да ви улесним в избора на продукти, изготвихме списък на храните с най-голямо съдържание на протеини:

Леща 18 гр / чашаОтдавна позната на българската кухня, лещата е идеален източник на протеини. Само една чаша съдържа 18 гр протеини. Можете да я хапвате сготвена на супа, яхния, приготвена на кюфтенца, поръсена върху салата или покълнала като добавка към ориза.

Боб 12-15 гр / чаша

Още един първенец по съдържание на протеини. Фасулът може да бъде приготвен не само на яхния! Учудващо, но бобът е страхотен в салати и разядки, например пасиран с малко кимион. Съдържа цели 12 грама протеини само в една чаша и можете да го хапвате лесно на работа или когато сте на път.

Киноа 11 гр / чашаВече е известно, киноата е един от най-богатите на протеини семена, които стават все по-популярни и у нас. Подобно на лещата, можете да я използвате за салати, яхнии, кюфтенца или пък да си направите суши с плънка от киноа, вместо ориз.

Конопено семе 16 гр / 3 с. л.Конопеното семе е една от супер храните на нашето време. Семенцата представляват малки светли кръгчета, обвити в твърда черупка. Най-лесно е да се снадбите с готово белено семе, защото само 3 супени лъжици ви зареждат с 16 грама протеини. Конопените семена съдържат всички есенциални амино-киселини, мастни киселини, фибри, витамин Е, микроелементи.

Бадеми, фъстъци, слънчоглед, лен 21 гр / 1 шепаТези четири растителни храни съдържат приблизително еднакво количество протеини и то само в една шепа. Поръсете я върху салата, в сутрешната закуска или пък ги смелете на ядкова майонеза с подправки и зеленчуци. Удобни са за носене и чудесно засищат слеодбедния глад.Добави коментар