Петъчно меню

121
Петъчно меню

Нещо бързо и вкусно

Петък вечер е. Последният работен ден от седмицата, след който можем да отдъхнем. Утре ще имаме повече време да наблегнем на готвенето, а за днес ни трябват бързи, но вкусни идеи. Ено няколко.

Яйца на очи върху ориз
Продукти:
4 яйца, 1 ч.ч. ориз, 3 домата, 1 ч.л. сол, 4 с.л. олио, магданоз
Начин на приготвяне: Оризът се накисва предварително във вода за 24 часа. Отцежда се и се слага в тенджера. Наливат се 3 ч.ч. вода и съдът се похлупва. Оризът се вари на бавен огън, докато набъбне и водата се изпари. Готовият ориз се обърква с 1/2 ч.л. сол. Доматите се почистват, измиват и стържат на ренде. В тиган се наливат 4 с.л. олио. Поръсва се щипка сол и съдът се поставя на включен котлон. Когато загрее мазнината се чукват едно по едно яйцата. Оризът се разпределя като канапе в 4 чинии. Отгоре се слага по 1 яйце. Аламинутите се поливат с пресен доматен сок. Порциите се поръсват със ситно нарязан магданоз.

Задушени зеленчуци
Продукти:
200 гр карфиол, 100 гр броколи, 3 моркова, 1 ч.ч. грах, 1 ч.ч. царевица, 1 с.л. зехтин, 2 с.л. ябълков оцет
Начин на приготвяне: Карфиолът и борколите се измиват и се накъсват на розички. Морковите се нарязват на пръчици. Ако царевицата и грахът са замразени, се заливат със студена вода да ги покрие. В тенджера се поставя кошницата за пара и се налива толкова вода, колкото да покрие дъното,Когато водата заври, се добавят карфиолът и морковите. В момента, когато заври, се намаля котлона и ври около 10 мин. Добавят се царевицата, грах и броколи. След около 5 мин се отсранява от огъня, изсипват се в купа и се овкусяват с оцет и зехтин.



Шницели
Продукти:
1 кг кайма, 1 с.л. кисело мляко, щипка сода за хляб, 2 с.л. галета, 1 глава кромид лук, 3 скилидки чесън, щипка кориандър, щипка кимион, черен пипер на вкус, щипка чубрица, сол на вкус, 2 яйца, 1 ч.ч. галета, 4 с.л. сусам, олио за пържене
Начин на приготвяне: Каймата се смесва с подправките, нарязания на ситно лук и чесън и се поставя за 1 час в хладилника. Овкусената кайма се разделя на топки, по-големи от кюфтета, които се овалват хубаво в галета, притискат се между дланите, за да се оформят. Ако при галетата се добави сусам, панировката става по-хрупкава. Шницелите се потапят в разбитите яйца и се пържат до златисто в загрято олио от двете страни.

Кашкавал на фурна
Продукти:
500 гр кашкавал, 40 гр краве масло, 5 яйца, 5 с.л. брашно, 2 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.л. бакпулвер, щипка черен и червен пипер за поръсване
Начин на приготвяне: Кашкавалът се настъргва на едро ренде. Яйцата се разбиват и се добавя прясното мляко и брашното, пресято с бакпулвера. Добавя се настърганият кашкавал и се разбърква с дървена лъжица. В загрята фурна се слага тавичката, в която е разпределно кравето масло, за да се загрее и разтопи. Сместа от кашкавал и яйца се изсипва в тавичката. Пече се на 200 градуса до зачервяване на кашкавала. Поднася се поръсен с щипка черен и червен пипер.

Бързи спагети с шунка
Продукти:
1 опаковка спагети, 300 гр лютеница, 200 гр шунка, олио, 200 гр кашкавал, 3 щипки ронена чубрица
Начин на приготвяне: Спагетите се сваряват в подсолена вода, отцеждат се, измиват се със студена вода и се захлупват. В малко олио се запържва нарязаната на кубчета шунка. Добавя се лютеницата, която се сваля от огъня, щом заври. Така полученият сос се слага в съда със спагетите, добавят се рендосаният кашкавал и ронената чубрица и се разбърква.



Добави коментар