Пет здравословни причини да хапваме гъби

3474
Пет здравословни причини да хапваме гъби

Искате да разнообразите менюто си с нещо вкусно и полезно?

Искате да разнообразите менюто си с нещо вкусно и полезно? Опитайте да добавите гъби. Те са богати на разнообразни хранителни вещества и са с ниско съдържание на калории. Освен че са вкусни и здравословни, те могат да помогнат и в борбата с килограмите. Вижте някои от полезните им свойства:

Гъбите са богати на протеин и фибри

Макар че често гъбите са причислявани към зеленчуците, техните хранителни свойства са много близки до тези на месото. Богати са на протеини, но съдържат и голямо количество фибри, подобно на зърнените храни, посочва Дарик радио.

Гъбите съдържат толкова вода, колкото и зеленчуците

Гъбите основно се състоят от вода (съдържат толкова, колкото зеленчуците). Те са нискокалорични, което ги прави подходящи за хора, които искат да редуцират теглото си.

Гъбите са източник на витамини A, B и D

Гъбите са източник на витамин D, който основно си набавяме от слънчевата светлина. Освен това те съдържат витамин A, B1 и B2. Другите витамини присъстват в минимални количества.



Гъбите стабилизират кръвната захар

Редовната консумация на гъби нормализира нивата на кръвната захар и забавя отделянето на инсулин.

Гъбите регулират холестерола

Гъбите кладница понижават холестерола. Те са известни с антибактериалните си и антиоксидантни свойства.



Добави коментар