Пет вредни за детето храни

247
Пет вредни за детето храни

И не само за него

1.Чипс


И царевичният, и картофеният чипс са вредни, защото не са направени от... картофи и царевица. Те са изградени от разтворен концентрат на прах. Съдържанието му - въглехидрати, мазнини, оцветители и вкусови заместители. Експерти доказаха и че при приготвянето на чипса се образуват канцерогенни вещества - честото им консумиране може да доведе дори до рак. Хидрогенираните мазнини пък вдигат холестерола до небето и водят след себе си риск от инфаркт и инсулт.

2. Колбаси


Ако си мислите, че по-евтините наденици, салами и кренвирши са направени от месо, лъжете се. Най-често количеството соя в тях е значително, а мазнините понякога са половината от теглото им. Освен това за приготвянето им се използват много ароматизатори и подобрители.

3. Разтворими супи и бульони


Всяко едно от тях съдържа мононатриев глутамат. Съставка, която наричат "апетитна". Тя е сол на натрия и глутаминовата киселина, която идва от китайската и японската кухня. Според учените тя е причина за алергии, митрена, гадене, храносмилателни разстройства, сърцебиене, астма и други. Освен това всяка бързо разтворима храна ви носи близо 15 грама наситени мазнини и почти цялата дневна доза натрий.

4. Маргарин


По-евтиният заместител на маслото съдържа голямо количество трансмазнини, които повишават нивото на холестерола в кръвта и стават причина за сърдечно-съдови проблеми. Имайте предвид, че маргаринът се съдържа и в голяма част от готовите храни, които купувате. Така че при приготвянето на детската храна вкъщи по-добре използвайте масло.

5. Кетчуп


Освен че е много висококалоричен, кетчупът съдържа огромно количество ароматизатори и оцветители. През 2009 г. у нас иззеха този сос от магазинните щандове, защото съдържаше оцветител, забранен от българското законодателство. Редовната му консумация повиша и риска от затлъстяване, тъй като малко хора знаят, че кетчупът съдържа повече захар от сладоледа.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар