Пет вегетариански вкусотийки

114
Пет вегетариански вкусотийки

По случай Международния ден на вегетарианството

Днес е Международният ден на вегетарианството. По този повод събрахме пет рецепти, в които липсва месото. Изберете си една от тях, за да отбележите празника довечера:

Доматена куличка

Продукти: 1 домат, 100 гр прецедено кисело мляко, 2 с. л. настъргано сирене, 1 морков, 1 маслина, магданоз
Начин на приготвяне: Млякото се разбърква със сиренето. Доматът се нарязва на кръгчета, като се отделят най-горното и най-долното. Всяко кръгче се намазва с приготвената смес, след което се поръсва с нарязания на ренде морков. Нареждат се едно върху друго, като последният ред от мляко и сирене. Украсява се с маслина и магданоз.

Яйца с магданоз на фурна


Продукти: 3 връзки магданоз, 6 яйца, 6 с. л. масло, 1 с. л. червен пипер, сол, кисело мляко
Начин на приготвяне: Магданозът се измива и нарязва на едро. Задушава се с малко сол в 4 с. л. масло. След като омекне, се разстила на дъното на тавичка. Върху него се чукват яйцата. Останалото масло се запържва с червения пипер и с него се полива ястието, след което се слага да се запече във фурна. Всяка порция се гарнира с кисело мляко.

Гръцка яхния

Продукти: 500 гр кромид лук, 1/2 ч. ч. олио, 1 глава чесън, 1 с. л. брашно, 1 ч. л. червен пипер, 1 с. л. доматено пюре, 10 зърна черен пипер, 20 маслини без костилки
Начин на приготвяне: Лукът се изпържва заедно с чесъна, нарязан на тънки ивички. Добавя се брашното и се оставя да се запържи. Слагат се червеният пипер и размитото с топла вода доматено пюре. Подправя се със сол и черен пипер, след което се добавят маслините. Готви се, докато течността се изпари.



Спагети с рукола

Продукти: 500 гр спагети, 70 гр настърган Пармезан, 100 гр рукола, 40 мл зехтин, 3 скилидки чесън, 1/4 ч. л. люспи от червен пипер, сол, смлян черен пипер

Начин на приготвяне: Руколата се измива и подсушава. Спагетите се сваряват според указанията на пакета. Запържват се ситно нарязаният чесън и люспите пипер за 2-3 минути. Отцедените спагети се поставят в голяма купа. Заливат се със запържения чесън, добавят се руколата и пармезанът. Подправят се със сол и черен пипер.

Тиквеник


Продукти: 500 гр кори за баница, 50 мл олио, 1.5 кг тиква, 200 гр захар, 50 гр орехи, 1 ч. л. канела, 100 гр галета, 50 гр пудра захар
Начин на приготвяне: Тиквата се обелва, настъргва се и леко се задушава. Прибавят се счуканите орехи, галетата, канелата и захарта. Всичко се разбърква много добре. Слагат се по 2-3 кори една върху друга, като всяка се напръсква с олио. Отгоре се поръсват с тиквената плънка. Корите се навиват на рула. Нареждат се в намазана с мазнина тава. Пече се в предварително загрята фурна на 200 С. Поръсва се с пудра захар при сервиране.



Добави коментар