Пет рецепти за ризото

745
Пет рецепти за ризото

Избери си и пробвай

Печено ризото с наденица
Продукти:
400 гр сурова и тънка наденица, 875 мл пилешки бульон, 2 ч. л. зехтин, 1 глава кромид лук, 2 скилидка чесън, 300 гр ориз, 250 гр чери домати, 2 с. л. пресен майоран
Начин на приготвяне: Фурната се загрява на 180 С. В тиган се сгорещява мазнината. Изпържват се надениците от двете страни. Прехвърлят се върху кухненско руло. Нарязват се на 2-3 парчета. Междувременно, бульонът се кипва, след което се оставя да къкри на тих огън. Лукът и чесънът се почистват и нарязват на дребно. В същия тиган, където ca се пържили надениците, се запържват лукът и чесънът до омекване. Добавя се оризът и всичко се разбърква. Сипва се бульонът и се прибавят надениците. Ястието се прехвърля в огнеупорна тава. Тавата се похлупва с алуминиево фолио. Ризотото се пече 15 минути, след което маха фолиото. Пече се още 15 минути. Добавят се доматитe. Ястието се пече 15 минути или докато оризът и доматите омекнат. Поръсва се с пресен майоран и се поднася.

Ризото с пъстри зеленчуци
Продукти:
800 гр зеленчуци (чушки, моркови, броколи, лук, грах), 1 с.л. зехтин, сол и черен пипер, 1 глава лук, 1 с.л. зехтин, 400 гр ориз за ризото, ¼ л бяло вино, 1.2 л зеленчуков бульон, 2 с.л. масло, 4 с.л. едро настърган пармезан
Начин на приготвяне: Зеленчуците се почистват, измиват и нарязват на кубчета. Зеленчуковият бульон завира и се оставя горещ. Лукът се обелва и нарязва на ситно. Запържва се в 1 с.л. олио. Добавя се оризът и се запържва за кратко на средна температура, докато стане прозрачен. Разрежда се с ¼ л вино и се оставя да заври. Долива се около ½ л зеленчуков бульон и оризът се оставя да къкри на слаб огън около 15 минути. Разбърква се често и на части се добавя останалият бульон. В голям тиган се сгорещява 1 с.л. зехтин. Зеленчуците се запържват около 3 минути на висока температура и при постоянно бъркане. Добавят се към ризотото. Всичко се подправя със сол и черен пипер и ври още около 5 минути. Накрая се добавят маслото и пармезанът и се сервира веднага.



Ризото с пиле
Продукти:
2 с. л. зехтин, 1 глава кромид лук, 400 гр ориз, 750 мл пилешки бульон, 340 гр сварено пилешко месо, 125 мл готварска сметана, 120 гр настъргано сирене чедър, 500 гр смес замразени зеленчуци, 40 гр настърган пармезан
Начин на приготвяне: Лукът се обелва и се нарязва на ситно. В голяма тенджера се сгорещяват 2 с. л. зехтин. Прибавя се лукът и се готви, докато омекне. Добавя се оризът и се разбърква, така че да бъде покрит изцяло в зехтин. Сипват се бульонът и зеленчуковата смес. Ризотото се кипва и огънят се намалява на минимум. Тенджерата се похлупва и се готви 10 минути, Клед което ризотото се разбърква и се готви още 5 минути. Прибавят се дребно нарязаното пилешко месо, сметаната и двата вида сирене. Разбърква се и се маха от котлона. Оставя се настрана, похлупено 10 минути.

Ризото с гъби
Продукти:
4 с.л. зехтин, 500 гр гъби печурки, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 1 л зеленчуков бульон, 2 ч.ч. ориз, 100 мл бяло вино, 2 с.л. магданоз, сол, черен пипер, 150 гр кашкавал
Начин на приготвяне: В тиган се загряват 2 с.л. мазнина. В нея се запържват гъбите за няколко минути. Отстраняват се от огъня. Бульонът се поставя на котлона леко да къкри. Останалата мазнина се загрява в дълбок тиган и в нея се задушават чесънът и лукът за 5-6 минути. Прибавя се оризът, бърка се една минута, прибавя се виното и се вари, докато течността се абсорбира. Прибавя се бульонът черпак по черпак, като се бърка непрекъснато и се изчаква всеки път напълно да се поеме от ориза. Готовият ориз се разбърква с гъбите и магданоза, поръсва се с кашкавал и веднага се сервира.

Ризото с морски дарове
Продукти:
300 гр замразени морски дарове, 1 ч.ч. ориз басмати, 3 с.л. зехтин, 6 чери доматчета, 1 скилидка чесън, 1 стрък зелен лук, магданоз, черен пипер, сол, щипка лимонова кора
Начин на приготвяне: Морските дарове се потапят във вряла вода за няколко минути и се отцеждат. Бялата част на лука се нарязва на ситно. В тенджера се загрява зехтина и в него се запържва смачканата скилидката чесън (необелена). Чесънът се изважда и в зехтина се запържва лука. Прибавят се измитият ориз и морските дарове. Посолява се със сол и пипер и се залива с 3 ч.ч. гореща вода или бульон. Разбърква се и се оставя да къкри на тих огън до омекването на ориза. Ситно нарязания магданоз, лимоновата кора и доматчетата (цели) се добавят към ориза и се разбърква. Тенджерката се завива във вестници и след това в дебела хавлия или одеяло. Оставя се да престои най-малко 30 минути, преди да бъде сервиран.



Добави коментар