Пет причини да ядем помело

1817
Пет причини да ядем помело

Екзотичният плод помело е суперхрана за имунитета през зимата

През зимния сезон цитрусовите плодове са важна част от нашето меню. Екзотичният плод помело е суперхрана за имунитета през зимата. Самият плод идва от Азия и много прилича на грейпфрута по не една или две характеристики. Помело е изключително богато на витамини, минерали и антиоксиданти и е чудесно допълнение на всяка кулинарна идея. Какви са ползите за здравето от този цитрус? Каналът "OMG Facts" във vbox7 разказва:

1. Хранителни вещества

Помелото е страхотен източник на витамин С, който е помощник на именната система. В него има и много калий, който пък регулира баланса на течности в тялото, както и кръвното налягане.

2. Фибри

В едно помело има поне 6 грама фибри. Препоръчителният прием на фибри за възрастен човек е 25 гр. на ден. Ако имате проблеми с нередовен стомах, заложете на помело. Има и други бонуси - подобрява костната плътност, мозъчната дейност и е страхотен защитник от някои хронични заболявания.3. Помага при отслабване

Помелото съдържа едва 230 kcal, което е доста малко за толкова голямо количество храна. Ако целите ви са да сте в калориен дефицит, задължително е да го вкарате в менюто си.

4. Антиоксиданти

Плодът е богат на антиоксиданти, които пазят клетките от всички злини, които могат да им нанесат свободните радикали. Освен това помелото има противовъзпалителен ефект, подобно на доматите.

5. По-здраво сърце

Помелото понижава нивата на холестерола и триглицеридите - два от показателите, най-често свързани с болестите на сърдечносъдовата система.

Добави коментар