Пет причини да включите куркумата в ежедневното си меню

541
Пет причини да включите куркумата в ежедневното си меню

Куркумата е изключително полезна за здравето

Куркумата е изключително полезна за здравето. Казват, че с нея могат да се предотвратяват или лекуват стотици болести. Тази вълшебна подправка намалява количеството на свободните радикали и вредата от нестабилните молекули. Освен това куркумата действа като естествен детоксикатор и нормализира теглото, като спомага за разграждането на излишните мазнини.

Предлагаме ви пет здравословни причини да овкусявате вашите ястия с куркума:

№1 Куркума срещу депресия и стрес

Куркуминът в сред най-добрите природни депресанти. Той е вероятно най-добрият избор за хора, чиято работа и начин на живот са свързани с много стрес.

№2 Куркумата забавя растежа на туморите


Куркуминът - основната съставка на куркумата, може да засили ефикасността на лекарствата срещу рак, защото забавя растежа на туморите. Характерно за туморите е, че могат да растат бързо и неконтролируемо. Куркуминът забавя това, защото се свързва в кръвта с ензим и когато това стане, клетките не се възпроизвеждат толкова бързо.№3 Куркума за добра памет

Куркуминът намалява плаките в мозъка, които са свързани с болестта но Алцхаймер, и по този начин редуцира риска от болестта. Освен това куркумата предпазва мозъка от увреждане и подобрява паметта.

№4 Куркумата като антиоксидант

Куркумата подобрява процеса на храносмилане, намалява нивото на холестерола, действа като антиоксидант, а има и противовъзпалително средство.

№5 Куркумата може да предотврати загуба на зрението

Съдържащият се в куркумата пигмент куркумин може ефикасно да се използва за лечение на глаукома в ранен стадий.

Добави коментар