Пет храни, които ядем по неправилен начин

216
Пет храни, които ядем по неправилен начин

Знаете ли, че ядете неправилно дори бананът и ябълката?

Банан, ябълка - толкова познати и любими плодове. Ще ви прозвучи като сензация обаче, ако чуете, че всъщност ги ядете по съвсем погрешен начин.

Това са два от петте вида храни, за които всички хора си мислят, че се справят без проблем. Останалите са суши, нар и шамфъстък.

Има няколко съвета, които ще ви помогнат те да станат по-вкусни, да се приготвят по-лесно и да цапат по-малко, посочва вестник "24 часа".

Бананите

Сякаш е очевидно да обелиш банана откъм дръжката му, но истината е, че по този начин често резултатите са намачкване на тази част от плода и изцапване на палеца и дланта. Да не говорим, че дори и тогава дръжката може да не се прекърши.

Ако обърнете банана обратно и внимателно стиснете другия му край, кората ще се разцепи отведнъж. Продължете както обичайно и бъдете благодарни на маймуните, че са ни научили на този гениален трик. Ако се загледате в някой зоопарк или дори на клип в YouTube, ще видите, че те го правят точно по този начин.

Маймуната бели банана с леко притискане. Още по-лесно е да обелите банана, ако разцепите разпуканата кора по дължината на банана и вътрешността му остане като в чиния. Тогава изяждането му е по-удобно с вилица, макар че маймуните го правят с пръсти.

Суши

Цели книги са написани за етикета при яденето на японски ястия. Но може да оставим маниерите настрани, тъй като има и други причини да се придържаме към правилата, защото те могат да променят вкуса на сушито.

Когато поръчате нигири суши, в соевия сос потопете рибата, а не ориза.

Ето как например. Ако ще топите нигири суши (това е онзи вид, при който парче сурова риба е поставено върху ориз, оформен като рулце) в соевия сос, първо го обърнете наопаки, така че рибата - тон, сьомга или каквато е, а не оризът да бъде потопена. По този начин оризовите зърна няма да се намокрят и да се разпаднат, така че ще ви е по-лесно да изядете сушито.

Освен това ще овкусите и рибата, което има много по-голям смисъл, тъй като оризът за сушито обикновено е подправен с оризов оцет.

Нар

Сочните нарови зърна са перфектни за салати, сок и дори да се прибавят към коктейл "Маргарита". Има само един проблем. Да извадиш рубинените зърна, е доста мърлява операция.

Ако директно забиеш нож в плода, сокът буквално ще експлодира и ще те опръска целия. Затова ето един съвсем прост съвет. Потопете нара в купа с вода.

Нуждаете се от остър нож, две средно големи купи, решетъчна лъжица и гевгир. Първо отрежете двата края на нара, така че да останат равни повърхности. Така ще видите, че вътрешността му е разделена на 4 до 6 парчета, между които има бяла мембрана.

С ножа направете плитък разрез върху кората по протежението на всяка мембрана. Напълнете едната купа с вода до половината. Потопете нара в нея и започнете да го белите по линиите, които сте отбелязали с ножа.

Разронвайте зърната с пръсти. Те ще потънат на дъното на купата, докато мембраните и обелките ще изплуват на повърхността. За да използвате максимално нара, първо го потопете в купа с вода.

По-големите плаващи парчета прехвърлете в другата купа. С решетъчната лъжица оберете останалите, докато в първата купа останат само вода и зърна.

С помощта на гевгир прецедете водата върху купата, в която са обелките, така че в него да останат само наровите зърна. Яжте ги веднага или ги запазете в кутия до 3 дни.

Шамфъстъци (особено почти затворените)

Черупките на шамфъстъците имат много чудата функция. Могат да послужат като естествена аларма, която ви предупреждава кога да престанете да лапате ядки, и така предотвратява преяждането. Изследване показва, че празните черупки "подсказват" колко много ядки вече сте изяли - нали ги виждате натрупани в чинията ви.

С черупката на шамфъстък може да се отвори друг. Черупките обаче имат още едно качество - лесно се превръщат в оръдието, с чиято помощ можеш да отвориш някой заял шамфъстък.

Следващия път, когато попаднете на шамфъстък, чиято черупка има миниатюрен прорез, плъзнете половинката от друга черупка вместо нокътя си в дупчицата и завъртете. Заялата черупка е отворена.

Миди

Използвайте празна черупка като клещи, за да извадите мидите. Това действа по-добре от вилица и ви кара да изглеждате като разбирач.

Ябълки

Новината е разтърсваща - сърцевината на ябълките се яде. Всъщност тя е абсолютно безвредна и на практика почти не съществува. Ето защо ябълката може да се яде по съвсем различен начин, направо революционен - от дупето нагоре.

Ако ядете ябълката от дупето нагоре, нищо от плода няма да отиде нахалост. При обичайния подход - отвън към сърцевината, около 30% от плода отиват нахалост. Ако подходите революционно, ще употребите 100% от ябълката. Накрая ще остане само опашката й.

Ако отхапвате ябълката така, около 30% от плода отиват нахалост. В действителност тя има тънък влакнест цилиндър, който минава през средата на плода, но той не е лош на вкус.

Ако започнете да ядете ябълката вертикално - от долу на горе, няма и да го забележите. Може да погълнете семките, казват някои учени, или просто да ги изплюете. Всъщност и крушата може да се яде по абсолютно същия начин. Дори и семките са по-меки от тези на ябълката.

Полека със сиропа за палачинките. Малко акъл да имаш, но навреме да ти дойде. Тази крилата фраза особено подхожда при яденето на палачинки и беленето на портокал.

Палачинки

Да удавиш палачинките си в сироп, не е много ефикасно. Щом полееш тази, която е най-отгоре на купа, тя ще е наквасена изцяло и дори ще се разпада от количеството сладък сироп, докато тези в средата ще са напълно сухи.

Решението е да издълбаете дупка в средата на купчината с палачинки, преди да сипете сиропа. Така той ще се разпредели почти равномерно по всяка палачинка.

Портокали

Ако имате нож подръка, беленето на портокал изобщо не бива да ви мъчи. Отрежете малки парчета от горната и долната му част. След това направете тънък срез по кората от горе до долу. Оттук нататък е достатъчно да я хванете от едната страна и да я обелите, сякаш разгръщате хартия, навита на руло.Добави коментар