Пет големи лъжи за храната

127
Пет големи лъжи за храната

Ядем фалшиви боровинки и сандвичи, пълни с амоняк

Храната, с която съвременният човек се храни, все повече започва да се отдалечава от понятието храна. Тя съдържа предимно заместители, овкусители и захар, а производителите често успяват да ни излъжат, че приемаме нещо полезно за здравето. Вижте някои от най-честите лъжи на хранителната индустрия:

ЦелулозаМного от най-вкусните храни (сосове, тестени изделия, дори кашкавал) са пълни с оцветена и овкусена целулоза. Много производители използват целулозата (под някое завоалирано име) вместо съществени съставки като брашно и олио. Тя е евтина, може да се яде. Не е отровна, но няма никакви хранителни качества за организма. Единственото, за което служи, е да запълни корема за малко и да ви даде фалшиво чувство, че сте се нахранили.

Фалшиви боровинкиМного кексчета и сладкиши примамват с боровинки (малини, къпини). Има голяма вероятност обаче тези боровинки да са напълно изкуствени. Правят се от гъста смес от глюкозо-фруктозен сироп и овкусители. Производителите най-безсрамно ползват снимки на истински свежи боровинки на снимките на продуктите.

Свободни кокошкиКупуваме яйца от свободни кокошки и се чувстваме добре. Терминът „свободни“ обаче е доста разтеглив. Не си представяйте тучни ливади, чист въздух и спа процедури за кокошки. Оказва се, че под свободни се има предвид да не са зад решетки, а иначе те са наблъскани в едно голямо помещение една в друга.

„Полезни за здравето съставки“

Кисело мляко, което подобрява храносмилателната система, подмладява кожата и каквото друго се сетите. Тази мода започва в САЩ през 2002 г. Много е трудно обаче да се докажат тези твърдения, защото, според законите там, не е нужно да има консенсус от всички учени за едно твърдение.

Тоест – компанията плаща на някой изследователски екип да установи, че нейният продукт понижава вероятността от сърдечни заболявания, примерно. Ако има такова изследване, те могат да сложат това на етикета си. Други изследвания може да твърдят, че няма никакви доказателства за това твърдение, но тъй като консенсус не е необходим, компанията може да си ползва етикетите спокойно, посочва profit.bg.

Бъргърът ви е пълен с амонякМесото за бъргърите в големите вериги, като Макдоналдс, е преминало процес на „обгазяване“ с амоняк. Причината е, че амонякът убива всякакви бактерии като E.coli и др. Този метод е измислен от компания Beef Products Inc., която първоначално го е използвала, за да може да прави месо от най-евтините части на животното. Този метод е такъв успех, че в момента 70% от всички меса за бъргъри в САЩ се правят от тази компания.Добави коментар