Патладжанени рецепти

107
Патладжанени рецепти

Страхотни вкусотии със сини домати

Патладжаните, познати у нас като сини домати, често се срещат на лятната ни трапеза. Богати на витамините С, А, В1, В2 и РР, те са полезен и много вкусен зеленчук, особено ако са приготвени правилно.

Вижте няколко рецепти с патладжани, като не забравяте, че консумацията им не се препоръчва на хора с бъбречни заболявания и деца под две години. Важно е да знаете също, че за да се притъпи горчивия им вкус, сините зеленчуци трябва да се накиснат в подсолена вода преди готвене.

Салата с печени патладжани
Продукти:
2 патладжана, 2 червени печени чушки, 6 маслини, 4 скилидки чесън, 1 с. л. сос песто, 3 стръка магданоз, 1 с. л. мед, зехтин, оцет, сол
Начин на приготвяне: Патладжаните измиваме, почистваме и нарязваме на кръгчета. Посоляваме и оставяме за известно време да се изцеди горчивата вода. Измиваме и подсушаваме. В тава, застлана с хартия да печене, подреждаме патладжаните, поръсваме със сол и мазнина. Печем в загрята на 200 С фурна около 20 мин. или докато омекнат. В съд с капак смесваме зехтин, нарязан чесън, накълцани на дребно чушки и маслини, магданоз, песто, сол, оцет и мед и разбъркваме енергично, докато се смесят добре съставките. Печените патладжани заливаме с този дресинг и разбъркваме внимателно. Сервираме салатата охладена.

Патладжанени сърми
Продукти:
3 патладжана, 1 яйце, 3 зелени чушки, 150 гр сирене, магданоз, копър, риган, сол, 2 домата, 3 скилидки чесън, 150 гр кашкавал
Начин на приготвяне: Патладжаните се запържват в олио, като преди това са нарязани на филийки и е отцедена горчивината им. Разбърква се яйцето, прибавя се сиренето, опечените и нарязани на кубчета чушки, магданоза, копъра, ригана и нарязания на ситно чесън. Плънката се разбърква добре. Две парчета от патладжана се застъпват по дължина, така че да се получи дълга лента и върху тях на кръст по същия начин се слагат още две. Поставя се от плънката и след това се слага резен домат. Патладжаните се завиват, така че да се получи пакетче. Отгоре се слага кашкавалът. Патладжаните се поставят в тава и се пекат около 15 минути.

Каша с патладжани и чушки
Продукти:
3 печени патладжана, 4 печени чушки, 2 настъргани домата, 4 с.л. олио, 2-3 пресовани скилидки чесън, 1 с.л. брашно, сол, 2 ч.л. червен пипер, 2 ч.л. вегета
Начин на приготвяне: В тенджерка се загрява олиото и се добавят доматите, а след това нарязаните на ситно обелени патладжани и чушки. Прибавят се и останалите продукти (без брашното) и се долива чаша вода. Разбърква се и се изсипва размитото брашно. Оставя се да покъкри около 5-10 минути и след това се сваля от огъня. По желание може да се натроши сирене върху порцията в чинията.

Патладжани Пармеджано
Продукти:
1 глава лук, 1 скилидки чесън, 500 гр нарязани домати, 600 гр патладжани, 300 гр настърган пармезан, босилек, масло, олио
Начин на приготвяне: Патладжаните се режат на кръгчета и се пържат. Нарязаният наситно лук се запържва в олиото, слагат се счуканият чесън и доматите, босилекът и се вари 30-тина минути. В намаслена тавичка се слага слой сос, редят се патладжаните и се поръсва с пармезана. Пече се 20-тина минути на 250 С.

Пълнен патладжан по гръцки
Продукти:
2 патладжана, 1 чаша нарязан лук, 1 стрък пресен чесън, 400 гр агнешко месо, 3-4 стръка магданоз, 2-3 стръка джоджен, 2 домата, 1 чаша сирене фета, кашкавал
Начин на приготвяне: Патладжаните нарязваме на половина.Издълбаваме, поръсваме със сол издълбаните половини и издълбаното и оставяме за 20 мин. да се отцеждат. В касерола запържваме дребно нарязан лук, чесън и месото, накълцано или смляно. Добавяме и дребнонарязаната вътрешна част от патладжаните. Запържваме до порозовяване и снемаме от огъня. Добавяме зелените подправки, нарязаните на дребно домати и натрошеното сирене. Разбъркваме и пълним патладжаните. Печем около 50 мин. в предварително загрята фурна на 200 С. По желание накрая настъргваме и по малко кашкавал и запичаме. Сервираме топли.

Кюфте патладжан
Продукти:
2 патладжана, 2 домата, 100 гр кашкавал, 250 гр смляно месо, 2-3 печурки, 1 чушка, 1 глава лук, 2-3 скилидки чесън, кимион, черен пипер, чубрица, сол, 4-5 стръка магданоз, 2 стръкчета пресен риган, олио
Начин на приготвяне: Патладжана обелваме и нарязваме. Посоляваме и оставяме да се отцеди черната вода. По желание запържваме от всички страни, след което пълним патладжанените разрези с резенчета домат и кашкавал. Лукът, чесънът, гъбите и чушката нарязваме на едро и слагаме в чопър, нарязваме фино. Смесваме с месото и подправките и омесваме добре каймата. Оставяме на страни да се овкуси. Готовите патладжани облепваме целите със смляното месо. Слагаме в намаслена тава и печем около 40-50 мин. в предварително загрята на 220-230 С в началото с фолио, след което го махаме. Около патладжана слагаме нарязани домати на четири, посолени и поръсени с пресен риган. Сервираме нарязан с печен домат.



Добави коментар