Пърженото води до рак

103
Пърженото води до рак

Мъжете, които ядат пържени храни повече от веднъж седмично, са с 30% по-застрашени от рак

Мъжете, които ядат пържени храни повече от веднъж седмично, са с 30% по-застрашени от рак, установи американско изследване. То показва, че пържените картофи, пърженото пиле, панираната риба и поничките играят значителна роля за възникването на агресивни и животозастрашаващи форми на заболяването.

Макар предишни изследвания да установиха, че лошият хранителен режим увеличава риска от рак на простатата, това е първото, което показва, че пържените храни представляват толкова голяма опасност. Изследването, публикувано във в. "Простейт", установило, че консумирането на пържени храни поне веднъж на седмица увеличава риска от рак с между 30 и 37% спрямо мъжете, които хапват пържено по-малко от веднъж на месец.

Близо 40 000 случая на рак на простатата се диагностицират всяка година във Великобритания, а 10 000 мъже умират от него. Това прави повече от един човек на час. Рискът нараства с напредването на възрастта, като мъжете над 50 години е по-вероятно да се разболеят от рак. Както при някои други форми на рак, диетата е ключов фактор за развитието на заболяването.Миналата година, например, изследване установи, че диета, богата на мазна риба, намалява опасността мъжете да се разболеят от рак на простатата с 40%. Причината вероятно е, че рибеното масло има противоракови свойства, които забавят растежа на злокачествени клетки. Предишни изследвания установиха още, че консумирането на храна, приготвена при много висока температура, като печено месо, увеличава опасността от рак.

Новото изследване е осъществено от Онкологичния изследователски център Фред Хътчинсън в Сиатъл. Неговите експерти анализирали данните от две изследвания, в които участвали 1549 мъже с рак на простатата и други 1492 мъже на подобна възраст, които били в добро здраве. Всички участници, които били на възраст между 35 и 74 години, попълнили подробни въпросници за хранителните си навици.

Не е ясно защо любими храни, като чипс и пържено пиле, увеличават риска от рак. Според една от теориите, когато готварското олио се нагорещи до температурите, необходими за дълбоко пържене, в храната се образуват потенциално канцерогенни съставки, посочва БГНЕС.Добави коментар