Пъпешови вкусотии

185
Пъпешови вкусотии

Плодът е много подходящ за децата и бременните

Витамини от групата В, витамин С, калий, магнезий, желязо, калций, фолиева киселина и други полезни вещества - всичко това се съдържа в пъпеша. Заради всичко това топковидният плод е много подходящ за децата и бременните. Вижте няколко идеи как да го консумирате.

Плодова крем супа
Продукти:
2 нектарини, половин пъпеш, четвърт диня, 1 банан
Начин на приготвяне: Пасираме част от динята, пъпеша и банана, добавяме и нектарините, като оставяме едно парче. От останалата част от динята издълбаваме малки топчета. Същото правим и от пъпеша. Топчетата ги пускаме в готовата супа. Сервираме с кубчета лед и листо от мента.

Десерт с пъпеш и портокали
Продукти:
700 гр пъпеш, 500 гр портокали, 200 гр захар
Начин на приготвяне: Нарежете, почистете и пак нарежете на кубчета пъпеша и портокалите, като ги обелите от ципите. В тенджерка сложете 1/2 до 1 чаша вода и захарта. Сварете сироп и пуснете плодовете за 5 минути. Изстудете ги, изсипете ги в купички и ги сложете в хладилника. Сервирайте ги с бишкоти или бисквити, поръсени с ром.

Сметанов пъпеш
Продукти:
1 кг пъпеш, 250 мл течна сметана
Начин на приготвяне: Разполовете пъпеша на две, като го нарежете под формата на чашката на лале. Издълбайте вътрешността му. Почистете я от семките и я намачкайте. Разбийте сметаната до пяна и я сместе със сърцевината. Напръскайте с джин, украсете и бързо сервирайте.

Пъпеш по индийски
Продукти:
700 гр пъпеш, 500 гр праскови, 400 гр захар, 200 с.л. оцет, 60 мл лимонов сок, 15 гр джинджифил
Начин на приготвяне: Обелете пъпешите и прасковите. Отстранете костилките и семената. Нарежете ги на кубчета. Сложете всички продукти в тенджера. След като кипнат, варете 20 минути на тих огън. След това изсипете готовото чатни в стерилизирани буркани с винтови капачки. Обърнете ги надолу и ги оставете да престоят така 20 минути. Може да ги съхранявате 1 месец в хладилник.

Пъпеш със скариди
Продукти:
1 кръгъл пъпеш, 250 г скариди, 1 глава лук, 3-4 репички, 100 г пушено рибно филе, копър, 2 с.л. горчица, 6 с.л. майонеза, сок от пъпеша, сол, черен пипер
Начин на приготвяне: Пъпешът се разрязва на две, изчиства се от семките и се изрязват топчета от вътрешността му. Слагат се в съд и се смесват със сварените и изчистени скаридите, нарязания на ситно лук, репичките, нарязани на колелца, наситнения копър и пушеното рибно филе, нарязано на кубчета. Салатата се залива с маринатата, приготвена от горчицата, майонезата, сока от пъпеш, солта и черния пипер и се разпределя в двете половини на пъпеша непосредствено преди сервирането.



Добави коментар