Пъпешът предотвратява рак

541
Пъпешът предотвратява рак

Изключителните му качества се дължат на полезните вещества, които съдържа

Пъпешът, който е сред предпочитаните плодове за разхлаждане през лятото, предотвратява развитието на рака и помага за по-здрава кожа. Изключителните му качества се дължат на полезните вещества, които съдържа - вода, захар, нишесте, белтъчини, въглехидрати, хранителни влакна, свободни органични киселини, калий, желязо, витамините С, РР, В1, В2, каротин, фолиева киселина, магний, фосфор, калций, мед, силиций.

Учените са изследвали ползите му за предотвратяване развитието на онкологични заболявания. Пъпешът е богат източник на ликопен – каротеноид, известен със своя антиоксидантен капацитет. Доказателство, че ликопенът може да спре растежа на туморните клетки, е получено и при изследвания в лабораторни условия.

Пъпешът е полезен и за имунната система заради съдържанието на минералите калий, магнезий, желязо, калций и селен, а благодарение на витамините А, В и С помага за изглаждането на кожата и предотвратяването на стареенето й. Свойствата на лутеина пък помагат за забавянето растежа на катаракта и предпазват от нарушения на зрението.

Освен това учените са установили, че ежедневният прием на сок от пъпеш намалява стреса и умората, посочва вестник Монитор.

Добави коментар