Овесените ядки не били толкова полезни

92
Овесените ядки не били толкова полезни

Универсалната препоръка за ползите от овесените ядки за закуска губи своята актуалност

Универсалната препоръка за ползите от овесените ядки за закуска губи своята актуалност. Диетологът Даря Русакова сподели за „Ридус“ мнението си за това.

„Зърнените култури, които съдържат много диетични фибри, по-специално овесените ядки, абсорбират не само вредни вещества, но действат като гъба и могат да абсорбират и полезни вещества, като калций“, каза лекарят, цитиран от БГНЕС.

За да предотвратите отделянето на калций, трябва да редувате закуските: приготвяйте овесени ядки веднъж или два пъти седмично, през останалото време - нещо белтъчено (извара, сладкиши със сирене, запеканка или омлет).

"Протеиновата закуска увеличава термогенезата - тялото изразходва много енергия за разграждането на протеинов продукт, така че се загрява и метаболизмът се ускорява. Такава закуска ще бъде по-здравословна за фигурата. Ще получите както протеини, така и диетични фибри, а не много калории", обясни Русакова.

Ако човек все още предпочита освесени ядки или каша за закуска, важно е да запомни, че съдържанието на калории в дадено ястие се увеличава, ако към него се добавят сметана, масло, захар, отбеляза диетологът.

Добави коментар