Овесена каша за здраве

197
Овесена каша за здраве

Дори древните са хапвали от нея

Вече всички сме наясно с това какво представлява Палео диетата – най-общо казано "храним се, както са го правили нашите деди, в далечните времена, когато земеделието и агрокултурите все още не са били познати на човечеството”. Това включва месо, ядки и горски плодове, най-вече.

Според редица хранителни специалисти, ако се храним по този начин, то с течение на времето тялото ни ще добие красива и здравословна форма. Палео диетата е начин на хранене, който освен, че ще извае тялото ни, ще попречи на излишните килограми да се натрупат обратно (а всички знаем, че задържането на постигнатите резултати е задача, дори по-трудна от самото им сваляне).

Попаднахме на нова информация, относно менюто, което се включва в палео диетата, пише kulinar.bg. Проведени са нови проучвания, доказващи факта, че дедите ни са се хранели и с овесена каша. Нещо, което до момента не се срещаше като информация. И, забележете, пърленката е била позната на древните хора. Е, не сме открили топлата вода... Това, никак не ни учудва обаче, тъй като "новите” хора, далеч не можем да се похвалим с огромни отрития, ние просто доразвиваме това, което прадедите ни вече се открили (и не става дума само за кулинарията, а за всеки аспект от живота, но това е предмет на друга статия).

Учените са открили следи от овесени ядки, съдържащи скорбяла, върху каменни паметници в Италия, днешна Чехия и Русия. Това означава, че обработването на овесените ядки, и то с инструменти за целта, е познато на древните хора отпреди 32 000 години (което е далеч преди започването на самото селско стопанство, което се датира отпреди около 12 000 години). Сега вече разбирате за какво говорим, като казваме, че съвременните хора просто продължаваме делата на праотците си.

Дори са намерени доказателства за начина на обработка на овеса – зърната са смилани, накисвани в течност и загрявани, което ги е превръщало в каша (очевидно подобна на тази, която познаваме днес). Та, всичко казано дотук, сочи следното – хапвайте месо, ядки, плодове и овесена каша. Древните не са познавали преработените, опакованите, полуготови храни и сме убедени, че са били по-здрави и щастливи от нас (разглезените модерни хора).Добави коментар