Овесена каша срещу астма

121
Овесена каша срещу астма

Пълнозърнените храни повишават имунитета

Финландски диетолози са установили, че децата, които в ранна възраст се хранят с овесена каша и пълнозърнени храни, са със значително по-малък риск от развитие на бронхиална астма.

Овесените ядки са изключително пълноценна зърнена храна, богата на белтъчини, мазнини, въглехидрати, фибри, витамини и минерални соли. Те са полезни, защото регулират обмяната на веществата, повишават жизнения тонус на организма, успешно подсилват имунната система.

Лесно усвоими са от човешкия организъм. Подходящи са за всяка възраст поради високото си съдържание на фибри. Това ги превръща във важна част от здравословния хранителен режим.

Изследователи от Финландия са проучили полезното действие на овесените продукти при деца, страдащи от астма. Те провели експеримент, в който взели участие повече от 1300 деца.

Резултатите показали, че опасността от астма и алергии е значително по-ниска при деца, в чието хранително меню е добавена и овесена каша след петия месец. Освен това тези деца били с по-силен имунитет и по-рядко страдали от респираторни и инфекциозни заболявания.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар