Откриха лекарства в бебешки млека и пюрета

116
Откриха лекарства в бебешки млека и пюрета

Освен всичко друго, медикаментите са и ветеринарни

Следи от медикаменти са открити в бебешкото мляко на прах и местните бебешки пюрета, продавани из магазините в цяла Европа. Фармацевтичните субстанции, които по принцип са за ветеринарна употреба, включват антибиотици, фунгициди и лекарства против глисти.

Някои видове мляко на прах съдържали следи от пет ветеринарни медикамента, а месните бебешки храни – особено тези с пилешко месо – до 10 различни вида, съобщи zdrave.bg.

Вратичка в наредбите за контрол на пестицидите на Европейската комисия прави възможно такива вещества да достигнат до бебешките хранителни продукти, се коментира в публикацията в изданието Food Chemistry 2012; 132: 2171-80.Съществуващите забрани контролират употребата на пестициди и медикаменти в зърнените храни за деца и бебета, но не обхващат животинските продукти.

Веществата били открити за първи път от изследователи от университета в Алмерия, Испания, които използвали нова технология за мониторинг, включваща хроматография и спектрометрия.

Учените твърдят, че установените количества са много малки и вероятно безопасни, но са загрижени за това, че те могат да се натрупват с времето в детския организъм, а „една незряла имунна система може и да не успее да се справи с толкова голям брой вещества едновременно”.

В статията не се цитират конкретни марки храни и млека.Коментари

Коментар: 4
Гост

Не ви ли е срам,как може да посчгате точно на детските храни.Ужас,оправете се малко не ли ви е срам.Ето това е нашата Държавааааааааааааааааааааааааа

Коментар: 3


аз от 18 юли 2012 | 14:09

някои видове мляко на прах - значи ли това, че такива вещества се съдържат в повече от едно мляко на прах? ако е така, нямам просто какво да кажа.

едва ли ще ги кажат. производителите на детски храни наливат много пари за лобита в световен мащаб и това е много по-важно от здравето на децата ни. чудя се даже как такова изследване изобщо е направено и е стигнало до медиите.

Коментар: 2

Какво значи някои видове?!!Ами нека кажат кои са тези видове де!Направо съм потресена!Сега се чудя дали млякото и пюретата ,с които храня сина ми не са от въпросните видове.

Коментар: 1

някои видове мляко на прах - значи ли това, че такива вещества се съдържат в повече от едно мляко на прах? ако е така, нямам просто какво да кажа.


  • 1

Добави коментар