Отказът от месо може да бъде опасен за здравето

321
Отказът от месо може да бъде опасен за здравето

Хората, които се отказват от месото, не трябва да пият прекалено много кафе и чай

Отказът от месо може да доведе до здравословни проблеми. Това заяви диетологът Олга Чунтова, цитирана от БГНЕС. Тя отбеляза, че когато се откажем от животинските протеини, в организма ни спират да постъпват важни елементи, като витамини D и B12, които увеличават риска от инсулт, както и омега-3 мастни киселини, креатин, холестерол, йод, фосфор и калций.

"Всичко това води до хормонални смущения. Косата, ноктите, костите и репродуктивната функция страдат. Изключването на животински протеини също увеличава риска от развитие на анемия. Когато животинските продукти са изключени от храната, растителният протеин не може нито да замени животинските протеини в състава на аминокиселините, нито да бъде асимилиран", каза говорителката.

Специалистът добави, че хората, които се отказват от месото, не трябва да пият прекалено много кафе и чай. И двете напитки могат да попречат на усвояването на желязото. За да се нормализира този процес, трябва да се консумират храни, съдържащи аскорбинова киселина. В храната трябва да се включат и водорасли, семена от чиа, орехи, яйца и ленено семе - тези храни бързо компенсират недостига на полиненаситени мастни киселини.

Цинкът може да се набави от ядките и бобовите растения, а аминокиселините - от млечните продукти. Маковото семе, сусамът, бадемите, младата коприва и шипката могат да помогнат за повишаване на съдържанието на калции.

Добави коментар