Отказът от хляб уврежда здравето

181
Отказът от хляб уврежда здравето

Този продукт е незаменим за организма

Напълното отказване от хляб, както практикуват мнозина, предприели диета, е опасен за здравето, тъй като организмът се лишава от необходимите му фибри. Този продукт не просто е полезен за организма, но в някои случаи дори е незаменим. До този извод са стигнали австралийски медици, които са публикували изводите си в изданието The Journals of Gerontology.

Както разказват специалистите от университета на Сидни, при мащабно десетгодишно изследване учените са наблюдавали менюто и здравословното състояние на повече от 1500 доброволци на възраст 49 години. При започването на експеримента никой от тях не страдал от каквито и да било сериозни проблеми със здравето, включително онкологични и сърдечносъдови заболявания. След 10 години при 15% от участниците, които получавали въглехидрати от продукти, изобилстващи от фибри, показателите на здравето били по-добри, отколкото при тези, които си отказвали храна с високо съдържание на фибри - хляб, трици, плодове и зеленчуци, отбелязват учените.

Вижте още: Яж сандвичи 4 дни, за да свалиш 3 килограма

Например при тези 15 на сто от доброволците било отбелязана най-малка вероятност от развитие на депресии, дихателна недостатъчност и тежки хронични болести, включително рак, диабет, исхемична болест на сърцето и инсулт, посочва вестник "Монитор".

Учените напомнят, че най-полезен е ръженият хляб. В него има повече стимулиращи храносмилането фибри, а също желязо, калций, калий, цинк, витамини Е и В. Освен това той съдържа много лизин - незаменима аминокиселина, участваща в обмяната на веществата и обновяването на тъканите. Специалистите отбелязват, че поне две филийки черен хляб в дневното меню са необходими дори на тези, които са на диета, и че това няма да навреди на фигурата им.Добави коментар