От растителна храна се оплешивява

109
От растителна храна се оплешивява

Внезапните промени в храненето и преминаването само на растителен режим могат да причинят загуба на коса

Внезапните промени в храненето и преминаването само на растителен режим могат да причинят загуба на коса. От приспособяването на организма към меню, което не съдържа богатите на протеини месо и риба, страдат космените фоликули. Това предупреждава британската диетоложка Касандра Барнс в Световния ден на веганството, който се отбелязва на 1 ноември.

Протеините са едни от най-важните вещества за здрава коса. Кератинът - веществото, осигуряващо здравината и структурата на косъма, е протеин, който тялото ни си набавя чрез приеманите животински продукти, пояснява тя, цитирана от вестник "Монитор".

Нутриционитската допълва, че желаещите да изключат животинските протеини от менюто си трябва да си набавят достатъчно растителни протеини - от варива, ядки и семена. Друг риск, свързан с веганския начин на хранене, е недостигът на витамин В12 и калций заради липсата в менюто на продукти като мляко и сирене. Витамин В12 е важен за здрава имунна система, а калцият - за доброто здраве на костите и зъбите.

Хората, които не консумират млечни продукти, могат да си набавят въпросните вещества от тофу, спанак и кейл. Касандра Барнс напомня, че лишаването от мляко, месо и други животински продукти може да навреди на здравето. Тя обаче не отрича, че този начин на хранене има и плюсове, като например намаляване на теглото, повишена енергия, по-добро сърдечно здраве, по-нисък риск от рак, по-добър сън и сияйна кожа.

Световният ден на веганите се отбелязва от 1994 г. по инициатива на председателката на британското Веганско общество Луис Уолис, с цел да се популяризира веганството като начин на живот.

Добави коментар