От колко калории на ден се нуждаят децата (1-3 години)

3871
От колко калории на ден се нуждаят децата (1-3 години)

Здравословни норми

С всяка духната свещичка хранителните нужди на детето се приближават до тези на възрастния човек. Още на една годинка храносмилателната система на детето става доста зряла, повишава се двигателната активност на мъника, а също така желанието му да научава нови и нови неща. За всичко това се изисква енергия!

Докато се развие обаче храносмилателната система напълно, трябва да сме информирани и с повишено внимание, когато става дума за количество и качество на храната, състав и режим на хранене. Неправилното и безотговорно поведение може да навлече на малките деца различни хронични заболявания на стомаха, а те да провокират нарушения на физическото им развитие и интелектуалното им обучение.

От колко калории се нуждае едно дете?

Общата енергийна стойност на дневното меню на дете на възраст 1-1,5 години съставлява до 1 300 калории. След навършване на година и половина калориите достигат до 1 500, а едно тригодишно дете се нуждае от 1 600 калории дневно.

Колкото до броя на храненията през деня – можете да ги разпределите на четири приема. Закуска и вечеря – 25 % от дневните нужди, обяд – 35 %, следобедна закуска – 15 %.

С какво се хранят децата в градината

Разбира се, обемът на приеманата храна зависи от апетита на детето. Ако той е добър, не злоупотребявайте с това и не го приучвайте да се тъпче.

Рано или късно такава практика ще доведе до натрупване на излишни килограми, които ще застрашават здравето му.

Ужасните две

Ако апетитът липсва или детето не винаги приема с охота предлаганата храна в достатъчни количества, можете да му организирате пето хранене за деня – като късна вечеря или пък по-ранна закуска.

Допълнителният прием на храна обикновено представлява чаша топло мляко, купички кисело мляко с бисквити или филийка хляб.

Как да храним ученика?Коментари

Коментар: 1
Калоричния прием

Не съм съгласен с калоричния прием описан в статията. Тук се говори за много по-големи количества калории, които коренно се различават от тези, които се препоръчват от министерството на здравеопазването. В Уикипедия има статия, където всичко е разписано подробно.


  • 1

Добави коментар