Осем храни, които заздравяват костите

280
Осем храни, които заздравяват костите

Осем храни заздравяват костите и ги предпазват от остеопороза

Осем храни заздравяват костите и ги предпазват от остеопороза. Разковничето в тях са определени природни вещества. Витамин К е важен за производството на протеин, наречен остеокалцин, който помага на костите да съхраняват минералите правилно. Храните, които го съдържат, са обикновеното са зеле, броколите и марулята.

Особено силно се препоръчват рибите сардини, риба тон и морските дарове миди и скариди. Бобът и другите бобови растения са богати на калций и могат също да осигурят достатъчни количества фибри. Най-полезните зеленчуци за предотвратяване на остеопорозата са спанак, броколи и тученица, посочва вестник Монитор.

Всички видове ядки са богати на калций, но бадемите бият останалите с най-големи количества калций. Въпреки това бъдете внимателни с консумацията на ядки, защото те са и с високо съдържание на калории. Витамин С е съществен елемент от ежедневната диета за предотвратяването на остеопороза, защото помага за образуването, поддържането и възстановяването на здрава костна структура. Храни, богати на този важен витамин, са цитрусовите плодове, зелените чушки и кивито.

Витамин D е от съществено значение за усвояването на калция – би било безполезно да се ядат храни, които са богати на калций, без да доставят на организма достатъчно витамин D. Този витамин се съдържа в рибата тон, скумрията, мазната риба, сьомгата, както и някои зърнени закуски. Витамин А помага да поддържате здрави и силни кости. Той може да се открие в големи количества в морковите, жълтата тиква, както и всички оранжеви и жълти плодове и зеленчуци.


Добави коментар