Органичната храна е по-вкусна?

69
Органичната храна е по-вкусна?

Или е въпрос на внушение?

Ако на кутия с шоколадови бисквити има надпис „органични”, по-малко виновни ли ще се чувствате, че сте ги изяли? Ще смятате ли, че са по-полезни и вкусни?

Икономисти, изучаващи социалната психология, са въвели специален термин по този повод - „ефектът на ореола”. Накратко, това е предубедеността, с която купуваме дадена храна, само защото свързваме един от многото етикети и надписи по нея с идеята за здравословно и полезно хранене.

Според ново проучване надписът „органично” предизвиква в най-силна степен вече описания ефект. Експериментът е направен сред 150 купувачи, на които са предложени едни и същи храни, но на едните имало надпис „органични”. Всъщност всичко предложено било органично. Всички участници твърдели, че „неорганичните” храни просто не са така вкусни.

Дори за предложен чипс - който съвсем не може да бъде определен като здравословна храна, потребителите твърдели, че „органичният” такъв е много по-хранителен и полезен. В светлината на тези резултати, специалистите предупреждават да внимаваме повече с етикетите на консумираните храни и да четем всичко - не само големите надписи, които ни харесват.

А дали органичните храни са наистина по-вкусни? Явно - да, но според съвсем друго проучване, направено от сп. Тайм сред професионални главни готвачи и изявени кулинари.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
Коментар: 3

1zqjel'"(){}:/1zqjel;9

Коментар: 2
1zqjel'"(){}:/1zqjel;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар