Орехи, пилешко и риба

55
Орехи, пилешко и риба

За дълъг живот

Консумацията на орехи, пилешко и риба намалява риска от смърт, за разлика от яденето на червено месо, яйца и млечни продукти, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес. Изследването на учени от Харвардския университет обхванало над 130 000 души, чието здравословно състояние било следено три десетилетия.

Получените резултати потвърждават твърденията на здравни експерти от десетилетия, но са свързани и с някои изненади. Оказва се, че консумацията на червено месо, яйца и сирене не увеличава риска от смърт за хората в добро здраве.

"Очаквахме, че ефектът ще е по-малък сред хората, които водят здравословен живот, но не и че изобщо ще отсъства", заяви съавторът на изследването Минян Сун от Масачузетската обща болница, цитиран от БТА.

Учените констатирали също, че хората, които изпиват големи количества алкохол, имат наднормено тегло, пушат и не са физически активни, са с увеличен риск от смърт, в случай че консумират много червено месо, яйца и млечни продукти.

"Когато анализирахме резултатите, си дадохме сметка, че хората, които водят нездравословен живот, консумират повече червено месо, яйца и млечни продукти, а водещите здравословен живот - повече риба и пилешко", отбелязаха учените. Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.Добави коментар