Орехи и домати срещу рак

311
Орехи и домати срещу рак

Предпазват от рак на гърдата и на простатата

Ликопенът - червеният пигмент, придаващ на доматите отличителния им цвят, предпазва от рак на простатата, пише в. "Дейли мейл", като се позовава на американско изследване. Учените от университета на Илинойс припомнят, че ликопенът е мощен антиоксидант. Редица предишни изследвания са показали, че той намалява риска от развитието на някои ракови заболявания, като рак на простатата, на белия дроб и на стомаха.

Целта на проучването ни не е да предложим начин за лечение на рака, а за предотвратяването му. Смятаме, че можем да го постигнем с помощта на ликопена, пишат изследователите в сп. Cancer Prevention Research.

В изследването участвали 105 доброволци на възраст между 50 и 80 г. Половината от тях са приемали всеки ден в продължение на три седмици по 2 капсули, съдържащи 30 мг ликопен. Количеството е приблизително същотоq като набавяното чрез всекидневна консумация на храни с доматен сос - спагети или пица.

Останалите участници приемали плацебо, съобщава БНР. Целта на специалистите е била да проверят дали количеството на ликопен в кръвта и тъканите на простата ще се повиши и дали ще се понижат нивата на маркерите на оксидативния стрес - фактор в много заболявания като рак и Алцхаймер. Изследователите установили, че ликопенът "значително увеличава" нивата на антиоксидантите в кръвта.

Орехите също имат антираково действие, откриха още учените. Екипът на Илейн Хардман от университета "Маршал" сравнил ефекта от типичната храна и от добавянето на малко орехи през целия живот на група лабораторни мишки. Ежедневно използваното количество орехи било приблизително равно на 50-60 гр за хората. Честотата на поява на рак на гърдата при мишките, които похапвали орехи, е намаляла два пъти, в сравнение с тези, които яли обикновена храна.

Броят на туморите и размерът им в първата група също бил значително по-малък. Генетичният анализ разкрил, че орехите променят активността на много гени, които са свързани с рака на гърдата, както при мишките, така и при хората.

Според учените, ефектът не може да се обясни само с противораковото действие на Омега-3 мастните киселини. За намаляването на растежа на туморите допринася и увеличеното количество витамин Е, твърдят те.Добави коментар