Оръжия против старостта

102
Оръжия против старостта

Списъкът на храните, които отлагат старостта, непрекъснато се променя и допълва

Списъкът на храните, които отлагат старостта, непрекъснато се променя и допълва. Изборът на британските специалисти по геронтология събира тези, които намаляват риска от високо кръвно, наднормено тегло и диабет – все състояния, които пият от енергията на организма, пише Today.

Основното изискване, според тях, е в ежедневното меню да присъстват зеленчуци, белтъчини, ненаситени мазнини, фибри, витамини и антиоксиданти, посочва вестник "Монитор". Тръгвайки от тази идея те правят и конкретен списък, който улеснява всеки в избора.

Брюкселско зелеВ листата с полезни храни на първо място присъства брюкселското зеле, което намалява риска от онкологични заболявания. То може донякъде да бъде заменено с броколи, бяло или цветно зеле.

Всички тези зеленчуци са богати на антиоксиданти, целулоза, витамини и минерали – целят нужен набор от „оръжия” против старостта. За де се възползваме от тях обаче, трябва да похапваме поне 3-4 порции на ден.

СьомгаСлед листните идва ред на сьомгата. Тя зарежда организма с ценните омега-3 мастни киселини, които са полезни за сърцето и нервната система и дават на организма пълноценен белтък. Комплексът от хранителни съставки ни поддържа млади, грижи се за кожата и косата.

Аналог на червените риби са сардини, миди, пъстърва, палатус. Дажбата е поне 2 пъти седмично един от морските деликатеси да е на масата.

БадемиТретото място заемат бадемите, които са източник на пълноценен белтък. Заедно с особено полезните мазнини те са „доставчик” на магнезий и цинк.

А ако не обичате бадеми, може да ги замените с орехи, които също дават рамо на младостта.

Зелен чайИзпиването на 5 чашки на ден укрепва здравето. Ефектът на тонизиращата напитка може да се сравни само с боровинките. Антоцианите, които дава лилавия им цвят, са сред най-мощните антиоксиданти.Добави коментар