Опасни близалки от Китай

141
Опасни близалки от Китай

Сладките изкушения струват левче и носят името “маршмелоу”

Опасни близалки под формата на разноцветни мечета и коли, внос от Китай, пак съблазняват малчуганите в страната, алармираха пред вестник “Труд” разтревожени майки. Сладките изкушения струват левче и носят името “маршмелоу”. С малки букви на гърба им има озадачаващ надпис: “Може да се появи неблагоприятен ефект върху здравето на децата.”

Конкретна причина не се посочва, единствено става ясно, че близалките съдържат оцветители Е-102, Е-110, Е-129. По принцип те могат да предизвикат непоносимост и алергични реакции. В Норвегия и Финландия тези оцветители са забранени за употреба.

Производител на продукта е китайската Jiangmen Foreign Trade Group Co LTD, а вносител е фирмата “Керанов комерсиал” ООД. На опаковката на близалката е посочен адресът на вносителя в Димитровград и телефон за връзка. “Труд” звъня многократно на него, но отговор не последва. Проверка в Търговския регистър показва, че дружеството е регистрирано в Пловдив, а негови собственици са Керан Калчев и Николай Борисов.

От Българската агенция за безопасност на храните посочиха пред “Труд”, че дирекцията им в Хасково започва незабавна проверка по случая. Ще се провери дали всички съставки в продукта са изписани на етикета и каква е конкретната причина за предупреждението, че продуктът може да е опасен за деца.

Ще се провери също така дали фирмата вносител е регистрирана по Закона за храните и дали може да доставя продукти. Резултите от проверката се очакват най-рано в следобеда днес.

На практика това е пореден скандал с храни за деца, внос от Китай. В средата на май т.г. течен бонбон, продаващ се в лавката на 120-о училище в столицата, при първоначален текст даде сигнал за наличие на амфетамин. По-късно при подробно изследване стана ясно, че няма наркотик, а симбиозата от различна химия и оцветители реагира така. Фирмата дистрибутор и държателят на лавката бяха глобени с по 2000 лева.Добави коментар