Опасна бактерия в пилешкото

85
Опасна бактерия в пилешкото

Причинява диария, висока температура и стомашни болки

Бактерия, срещана главно в суровото пилешко месо, която може да причини диария, висока температура и стомашни болки, се среща все повече в страните от ЕС, показва доклад на Европейската агенция за безопасност на храните.

Случаите на заразяване с бактерията кампилобактер са нараснали със 7%, до 212 064, през 2010 г. - последната година, за която са налице такива данни и пета последователна година на нарастване на случаи на бактерията при хората, предаде АФП.

Европейската агенция за безопасност на храните в Италия и Европейския център за контрол и превенция на заболяванията в Швеция съобщиха в доклада си, че причините за увеличението на заразените "не са съвсем ясни". Европейската комисия в момента провежда анализ за мерките за контрол на бактерията на различни фази в хранителната верига.

Агенцията за безопасност на храните пък обсъжда мерки за намаляване на случаите на зараза, съобщи novini.bg.В доклада се посочва, че случаите със зараза с друга бактерия - салмонела, са намалели до 99 020 през 2010 г. спрямо 108 618 през 2009 г. Случаите на зараза на хора с бактерията листерия също леко са намалели до 1601 спрямо 1654 през 2009 г.

Но в доклада се отбелязва, че случаите с шига-токсин, продуциращи Ешерихия коли, са нараснали до 4000 през 2010 г. спрямо 3573 през 2009 г. Тези случаи са нараснали особено в Германия и Холандия.

25 души са починали в резултат на заболяване, причинено от храна или животни, през 2010 г., от които 16 - от салмонела и 4 от листерия. Най-много хора са починали в Испания - седем, следвани от Великобритания - пет.

През 2011 г. над 50 души в Европа починаха след зараза с разновидност на бактерията Ешехерия коли. Заразени имаше в 16 държави. Първоначално се смяташе, че заразата идва от краставици в Испания, но по-късно бе открита в семена от сминдух в Северна Африка.Добави коментар