Олио и брашно с 50% по-скъпи

40
Олио и брашно с 50% по-скъпи

Кои храни поскъпнаха през март

През м. март се запазва възходящият тренд при движението на цената на захарта, но кривата има по-плавен характер, като спрямо февруари е отчетеният ръст на стойностите от 14%. Леко поскъпване на месечна база с около 7% се наблюдава при яйцата и скумрията, информират от Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Цената на кравето масло е с 3.8% по-висока спрямо предходния месец, а на малотрайните колбаси – с 5%. Движението на цените на останалите хранителни стоки е в диапазона ±1-3%.

През м. март 2011 г. в сравнение със същия месец на миналата година е регистрирано покачване на цената на олиото с 48%, на брашното с 49% и на захарта с 52%.

В интервала 20 – 30% е поскъпването на годишна база на лещата, млечните произведения, рибата и пилето.

По-чувствителен спад на стойностите през тази година е отчетен при яйцата – 30% и кренвиршите – 8%. През м. март’11, спрямо м. март’10 са отчетени минимални отклонения в диапазона ±1-2% на цените на фасула, ориза, свинското месо, колбасите и каймата.

Цените на повечето плодове и зеленчуци, са по-високи през март в сравнение с февруари.

Най-голям ръст бележат цените на зелето – 50%, картофите – 10% и ябълките. При цените на бананите, цитрусовите плодове и чесъна е отчетен средномесечен ръст от около 3 – 7%.

Спад на цените през март, спрямо февруари се наблюдава при оранжерийните домати и краставици, съответно с 10% и 7%.

Спрямо същия месец на миналата година е отчетен ръст от около 70% на цената на чесъна, картофите и зелето. Ябълките и бананите са поскъпнали на годишна база съответно с 28% и 13%.

През март 2011 г. се наблюдават по-ниски цени в сравнение със същия период на миналата година на цитрусовите плодове (5 – 10%) и оранжерийните краставици – 13%. Цената на оранжерийните домати е на нивото от предходната година.

Сравнителният анализ на цените на плодовете и зеленчуците през м. март за последните пет години илюстрира силното влияние на климатичния фактор, което води до чести колебания в двете посоки в зависимост от конкретните метеорологични условия. Цената на бананите и повечето цитрусови плодове са били най-високи през м. март на 2008 г. и 2009 г, когато и на международния пазар беше регистриран ценови скок.

През март 2011 г. бананите са по-скъпи в сравнение с предходната година, но стойностите им не достигат до нивото от 2009 г. Цените на ябълките през тази година са по-високи в сравнение с предходните две години, а спрямо 2008 г. остават на по-ниско ниво. Цената на оранжерийните краставици през настоящата година се доближава до стойностите от 2008 г. и е по-ниската в сравнение със същия месец на предходната година.

Оранжерийните домати през март 2011 г. са по-евтини спрямо същия месец на 2009 и 2010 г. е През м. март 2007/2010 г. картофите са се търгували на приблизително еднакви цени, но през март тази година са отчетени стойности, които са най-високите за последните пет години.

Цената на зелето също е по-висока в сравнение с предходните две години и се доближава до стойностите, отчетени през март 2008 г.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиДобави коментар