Обмислят включване на повече български сезонни плодове и зеленчуци в училищата

67
Обмислят включване на повече български сезонни плодове и зеленчуци в училищата

Експерти и производители обсъдиха включване на повече продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко"

Експерти и производители обсъдиха включване на повече продукти по схемите "Училищен плод" и "Училищно мляко", съобщиха от пресцентъра на Министерство на земеделието и храните.

Оттам уточниха, че по-рано днес се е състояла среща по инициатива на заместник-министър Чавдар Маринов с производители и търговци на мляко, плодове и зеленчуци, директори на детски градини и училища, представители на Министерство на образованието и науката и Министерство на здравеопазването.

Обсъдени са били възможностите за разнообразяване на менюто на децата в предучилищна и начална възраст с повече български сезонни плодове и зеленчуци.

От пресцентъра на земеделското министерство информират още, че е необходима промяна в нормативната уредба, свързана с прилагането на двете схеми за хранене и уточняват, че заместник-министър Маринов е поел ангажимент да бъде изготвен анализ за възможностите регистрираните производители на мляко и зеленчуци да реализират доставки с необходимите високи показатели за качество.

По време на срещата той е припомнил, че това е и основна цел на програмата - възпитание на добри и трайни вкусови навици у децата. От земеделското министерство очакват писмени предложения от участниците в срещата в срок от две седмици. Така необходимите промени ще могат да влязат в сила за учебната 2020/2021 година.

Добави коментар