Обикновената ябълка съдържа до 100 милиона бактерии?

109
Обикновената ябълка съдържа до 100 милиона бактерии?

Тези микроорганизми могат да бъда открити не само върху кората на плода, а и вътре в него, като носят потенциална опасност за нашето здраве

Биоложката от Технологическия университет в австрийския град Грац Габриеле Берг предупреждава, че обикновената ябълка съдържа до 100 милиона бактерии, съобщава сайтът Лайф. Тези микроорганизми могат да бъда открити не само върху кората на плода, а и вътре в него, като носят потенциална опасност за нашето здраве.

След проведените експерименти било изяснено, че нападнати от бактерии са не само ябълките от супермаркета, а и домашните плодове. Така в 1 грам от меката им част или от семките им били открити около 500 хиляди вредни бактерии. По тази причина дали тези продукти са обработени с пестициди или са отгледани без химикали, това няма никакво значение в този план.

Още по-плашещо се оказало откритието, че по кората на ябълката имало девет пъти по-малко бактерии, отколкото във вътрешността й. Оттук и изводът, че измитите плодове или тези, направо откъснати от клона, носят еднаква микробна зараза за организма, посочва БТА.

Било изяснено също, че именно микробите влияят върху вкусовите качества на различните сортове домашни и пуснатите в търговската верига ябълки. Плодовете от супермаркетите съдържат по-големи количества от бактериите Methylobacterium, които влияят на техния вкус и аромат. Но именно в тази категория са открити вредните микроорганизми, които предизвикват проблеми със стомашно-чревния тракт. Така че тук преимущество имат домашно отгледаните ябълки като по-екологични.

Добави коментар