Обезмаслените продукти

64
Обезмаслените продукти

Дали изобщо са обезмаслени?

Отново заблуда за потребителите. bTV тества доколко диетични са обезмаслените продукти. Резултатите са повече от фрапиращи. Енергийната стойност само на едно от киселите млека е завишена в пъти.

От Агенцията по храните за първи път хващат подобни отклонения. Оказа се, че един от производителите ни подвежда сериозно. И вместо диетичен продукт с 0.1% масленост ни продава съвсем стандартно мляко с 2% масленост.

Този трик прави млякото по-вкусно, но, според диетолозите, може да се превърне в опасен експеримент със здравето на болни хора.

Показателите, които формират енергийната стойност на млякото, са 3 - съдържание на мазнини, белтъчини и въглехидрати. Производителите обаче са обявили по-малко калории върху опаковките и заблуждават потребителите. При най-големите нарушители отклоненията са в пъти, а енергийната стойност скача с 13% на 100 грама.Според диетолозите, подобни заигравания с числата крият сериозна опасност за хора със здравословни проблеми. Лошите резултати не изненадаха потребителските организации.

"Очевидно в този случай имаме грубо погазване на правото на информираност на потребителите", обясни Богомил Николов от Активни потребители.

От Агенцията за храните направиха изненадваща проверка на производството и повторни изследвания на продукта. Резултатите са потвърдени.Добави коментар