Няколко сериозни причини да ядеш спанак

67
Няколко сериозни причини да ядеш спанак

На първо място, спомни си за Попай моряка

Спанакът обикновено не фигурира в ежедневното ни меню. А би трябвало! Ако си спомним историите за Попай моряка от анимационните филмчета, в тях се разказваше как благодарение на спанака главният герой получаваше исполинска сила. Макар че този зелен листен зеленчук, всъщност, няма да ни осигури по-силни мускули, ще ни донесе много други ползи за здравето.

Спанакът не е предпочитан от повечето хора заради вкуса му, но, прибавен към различни рецепти или с различни подправки, става апетитен. Трябва ни само шепа спанак на ден, за да се възползваме от полезните хранителни вещества в него, припомня zdrave.bg. Счита се, че спанакът произхожда от района на древна Персия, като е станал част от трапезата на европейците чак през 11-и век. За първи път бил внесен в Испания, а по-късно, когато започнали да го доставят и в Англия, станал известен като „испанския зеленчук”.

Спанакът е богат източник на витамини и минерали: съдържа много големи количества витамини К, А и С и минералите манган, магнезий, желязо, калций и калий. Също така е богат на фитонутриенти – вид мощни антиоксиданти. Същевременно, има много малко калории – 41 на купичка спанак. Той е един от малкото зеленчуци, за които се препоръчва да ги сварим за минута, преди да консумираме.Мощен антиоксидант

Антиоксидантите помагат за намаляване количеството на свободните радикали в потока на кръвта и предпазват от поява на възпаления. Свободните радикали са сред причините за на много болестотворни процеси. Ако ядем спанак поне два пъти седмично, това ще ни помогне да се предпазим от различните видове артрит, сърдечни заболявания, астма, екзема и други възпаления.

Предпазва от рак

Научни изследвания са установили, че спанакът е един от най-добрите източници на фитонутриенти. Флавоноидите, в частност, са мощни противоракови вещества. Изследователите смятат, че консумацията на спанак силно понижава риска от рак на стомаха, гърдата, простатата и кожата.

Понижава лошия холестерол

Лошият холестерол в кръвта причинява натрупване на мастни плаки по стените на артериите. Сърцето трябва да работи много по-усърдно, за да изпомпва кръвта през тези артерии, което, от своя страна, води до високо кръвно налягане. Евентуално тези плаки могат да запушат потока на кръвта през тези съдове, водейки до риск от сърдечна недостатъчност или удар.Пази очите

Спанакът съдържа лутеин, който в момента се изследва по отношение на способността си да предпазва от макулна дегенерация в по-напреднала възраст, от катаракта и други очни проблеми. Смята се, че лутеинът в потока на кръвта предпазва ретината и макулата на окото.

Поддържа костите здрави

Една купичка спанак съдържа 2 пъти повече от препоръчителната дневна доза витамин К, който е от полза за здравината на костите. За същото спомагат и високите концентрации на калций и магнезий. Затова спанакът се препоръчва като превантивно средство срещу остеопороза.

Предпазва от запек

Спанакът е богат източник на фибри и благодарение на тях помага за доброто храносмилане и предпазва от запек (констипация).

Подсилва имунната система


Спанакът, като богат източник на витамин А, помага за засилване на имунитета и избягване на инфекции. Изследвания показват, че хората, които ядат спанак поне 2 пъти седмично, се разболяват по-рядко от грип и настинки.Съхранява здравето на кожата


Витамин А помага и за поддържането на здрава, гладка и блестяща кожа. Той се добавя към много козметични продукти за грижа за кожата, но същата полза ще имаме и ако просто ядем спанак.

Помага срещу влошаване на паметта

Флавоноидите в спанака доказано подпомагат здравето и функционирането на мозъка, като забавят проявите на типичното за напредването на възрастта влошаване на паметта.

Спанакът може да се добави между слоевете лазаня, върху пица, в любимата ни яхния или да се сервира просто като салата с ядки. Можем да слагаме по едно сурово листо и в сандвичите си. За да усвоим най-добре хранителните вещества в спанака обаче, е най-добре да го варим в продължение на 1 минута преди да го сервираме.

Добре е да избираме спанак, който е с тъмнозелени листа и стъбла и не е започнал да пожълтява. Листата трябва да са свежи и крехки, а не увехнали и натъртени. Преди консумация трябва да се измие много добре.

Девет невероятни факта за спанака

Ето и няколко вкусни рецепти. Споделете вашите кулинарни произведения със спанак в коментарите.Добави коментар