Няколко рецепти с праз

88
Няколко рецепти с праз

Вкусотийки в чинийки

Лучена супа
Продукти:
500 гр кромид лук, 100 мл бяло вино, 3 кубчета зеленчуков бульон, 300 гр кашкавал, 250 гр праз, 50 гр масло, мащерка, сол, черен пипер, хляб
Начин на приготвяне: Нарежете лука на тънки кръгчета и ги запържете леко в масло на умерен огън. Добавете, бъркайки, ситно нарязания праз, с начукания чесън, кубчетата бульон и 1 литър вода. Овкусете супата с мащерка, сол и черен пипер на вкус. Нека да поври на умерен огън за около 20-25 минути. Към края на варенето сипете и бялото вино. Сложете супата във фурната в подходящ съд, покрийте я отгоре с леко запържените кубчета хляб. Добавете върху кубчетата настъргания кашкавал и запечете за около 10 минути на 280 градуса, докато отгоре леко се зачерви.

Сини сливи с праз
Продукти:
4 стръка праз, 6 с.л. олио, 200 гр сини сливи, 150 гр сирене, 2 зърна карамфил, 1/2 ч.л. канела, сол, черен пипер, червен пипер
Начин на приготвяне: Нарежете праза на дребни парчета и го задушете в олиото. След омекване на праза добавете сушените сини сливи без костилки, предварително накиснати във вода. Добавете и водата, в която са киснали. Посолете, прибавете черен и червен пипер на вкус, канелата и карамфила. Оставете сините сливи с праз да къкрят на тих огън около 20 минути, докато остане на мазнина. Най-накрая добавете натрошеното сирене.



Пица с праз и моркови
Продукти:
2 ч.ч. брашно, 165 гр масло, 2 с.л. вода, 5 яйца, 200 гр сирене, 1 глава лук, 3 стръка праз, 2 домата, 3 моркова, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/2 ч.ч. сметана, половин връзка магданоз, черен пипер, сол
Начин на приготвяне: Пресейте брашното и сложете в средата 125 грама от маслото, предварително размекнато, 1 яйце, солта и водата. Омесете тесто, завийте във фолио и оставете няколко часа в хладилника. Запържете в половината от останалото масло ситно нарязания лук, праза и морковите. В другата част задушете доматите до изпаряване на водата. Разточете тестото и го поръсете с натрошеното сирене. Разпределете отгоре зеленчуците. Разбийте останалите яйца с млякото, сметаната, подправките и ситно нарязания магданоз и залейте зеленчуците. Печете около 1 час и 15 минути при средна температура.

Кюфтета от праз
Продукти:
1 кг праз, 100 гр хляб, 3 яйца, сол, черен пипер, магданоз
Начин на приготвяне: Празът се нарязва на парчета, слага се да се посвари, след което се пресова. Към него се прибавят яйцата и предварително накиснатия във вода и отцеден хляб. Овкусяват се с подправките и се слагат да се изпържат в сгорещено олио.



Спагети с праз и риба
Продукти:
2 стръка праз, 1 бучка масло, 200 гр спагети, 200 мл сметана, 1 с.л. каперси, 2 филета пушена скумрия без кожата, 25 гр галета
Начин на приготвяне: Накълцайте праза на дребно и го запържете в маслото, докато омекне значително. Сварете спагетите. Добавете сметаната, каперсите и рибата в тигана при праза. Оставете на огъня 1 мин. Отцедете спагетите, сложете и тях в тигана, овкусете и разбъркайте. Изсипете сместа в съд за печене. Поръсете с галетата и печете, докато съвсем леко се запече.



Добави коментар